Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Parti kapatmanın mantığı

'Partiler kapatılmasın' deniyor.

Bu yargıyı güncel tartışmalar etkiliyor. Örnek bir AKP modeli var. Bu sorunun cevabını düşünürken, bu örnek durum akla geldiği için, onun özel yanlarından hareketle, bir partinin kapatılamayacağı genel yargısına çok daha kolay gidiliyor.

Soralım,

Bir parti, suç işlemek amaçlı gizli bir örgüt gibi çalışmak üzere kurulmuş olamaz mı? Bunun imkanı yok mudur? Tabiki vardır. Hatta geçmişte, bunun örneği de vardır. Suç teşkil eden amaçlarla ve salt bu amaçlarla kurulduğu somut delillerle kanıtlanan bir parti neden kapatılmasın?

Bir partinin yasal düzlemlerde, demokratik seçimlere giriyor olması onu dokunulmaz yapmaz, çünkü bu suçlunun da yapabileceği kolay bir iştir.

Olayın öteki tarafına bakalım. Parti kapatılamaz diye bir maddemiz olsun kanunlarımızda.

O zaman, 30 tane adam bulup, bir parti kurup, dokunulmazlık ve bir tür kutsallık kazanmak çok kolay olmaz mı?

İstediğimiz uygulama her ikisi de olmamalı. Ne duygusal bir tepki olarak, parti kapatılmamalı demeliyiz, ne de kapatılmalı demeliyiz.

Bu iki ucu dengeye kavuşturacak orta; partinin kuruluş amaçları arasında, suç teşkil eden gizli hedefin ve uygulamalarının somut olarak ortaya konmasıdır. Bu suçun öncelikle kişiselliğinin araştırılması sonra da kurumsallığının araştırılması ve ortaya konmasıdır.

Yasalarda bir partinin kapatılabilme imkanı olmasını suistimal edenler olacaktır, ama aynı şekilde, kapatılma imkanı olmamasını da suistimal edenler olacaktır.

Hukuğun ne kapatılmalı ne de kapatılmamalı gibi, otomatik bir kararı olabileceğini sanmıyorum. Çünkü her olayın biricik yanı vardır. Hayat otomatiğe bağlanmış değildir. Öyle olsaydı mahkemelere bile gerek kalmayabilirdi. Suçlunun, her türlü engele karşı yeni yöntemler geliştirdiğini biliyoruz, bu da her olayı, biricik kılar ve her türlü angajeden kurtulmuş olarak incelenmeyi gerektirir.

Evet, aslında, bu blogun esas amacı, bir partinin kapatılıp kapatılmamasının teorisinden daha çok, güncelde, partilerin kapatılmaması düşüncesinin, bazı kesimlerde AKP'ye duyulan açık ya da gizli sempatiden ya da yanlış model alınmasından kaynaklandığını söylemek idi. Yani, Akp'nin kapatılmasını anti demokratik bulan biri, bütün parti kapatmalarını da anti demokratik bulma eğiliminde oluyor. Bu noktaya geldiğinde de, bu genel yargısını, tekil durum olarak, Akp'nin kapatılmaması düşüncesini savunmasına temel yapıyo. Bu da, kendi kendini kanıtlayan bir argüman kurmak oluyor. Bu nedenle, hangi yönde olursa olsun hukuk mantığının angajmanı olamayacağını söylemek gerekir.

Hakedilmemiş ceza da ibra da aynı derecede haksızlıktır.

Haksız olan ama senin lehine olan karar sadece görünüşte senin lehinedir.

Haklı olan ama senin aleyhine olan karar sadece görünüşte senin aleyhinedir.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..