- Kategori
- Siyaset
Patagonya Cumhuriyetinde adalet

patagonyada adalet heykeli
Zamanın birinde Patagonya Cumhuriyetinde bir yarışma düzenlenmiş. Yarışmanın konusu “Bir tutam ot’tan kim nasıl bir bardak süt üretebilir?” Yarışmacılara üç sene süre tanınmış
Üç sene sonra toplanan jüri önüne yarışmacılar ve projeleri sırayla çıkmış.
İlk yarışmacı olan bir zoolog (Hayvan Bilimci) podyuma bir keçi ile gelmiş. Kendisine verilen bir tutam otu keçiye yedirdikten sonra arkasına geçip sağarak bir bardağı süt ile doldurunca alkışlarla yerine geçmiş.
İkinci yarışmacı kocaman bir makine ile podyuma çıkan bir makine mühendisi olmuş. Kendine verilen bir tutam otu makinenin içine atmış. Biraz sonra makinenin altındaki musluktan akan sütle bir bardağı doldurunca daha çok alkışla yerine dönmüş.
Üçüncü sırada podyuma çıkan bir kimyacı, kendine verilen bir tutam otu yanında getirdiği deney tüplerine bölüştürmüş. Bazılarının içine bazı maddeler katıp çalkalayarak, ısıtarak daha sonra da bunları tekrar birbirine katarak bir bardak süt elde etmeyi başarınca daha da büyük bir alkışla yerine dönmüş.
Son olarak podyuma bir ses düzeneğiyle çıkan bir yargıç, eline verilen bir tutam otun süte çevrilebilmesi işleminin uzun süredir bir operasyon sonucu olduğunu belirterek sözlü olarak anlatmak istediğini beyan etmiş. Alkışlar eşliğinde başlamış anlatmaya.
“Bana verilecek bir tutam ota ve bardağa hiç gerek yok. Ben bu ottan bir bardak süt üretilebileceğini ispatlamak için ilk önce juride görevli olan tüm üyeleri tutuklayıp hapise tıktım. Daha sonra bu bardağın, bu ottan üretilebilecek olan süt ile dolu olmadığını iddia edebilecek bütün üyeleri hapisteki koğuşlarından alarak tek kişilik hücrelere koydum. Daha sonra da, bu ottan elde edilen süt ile bu bardağın dolu olduğunu öne sürecek birkaç gizli tanık buldum. Şimdi bu gizli tanıklar size bardağın bu ottan elde edilen süt ile nasıl dolduğunu itiraf edeceklerdir.”
Meydanı dolduran onbinlerce vatandaş bir yandan hoparlörlerden alana yayılan gizli tanıkların itiraflarını dinlerken, bir yandan da çılgınca alkışlamaya başladıklarında en arkadan gelen cılız bir çocuk sesi bütün alkışları bir anda susturmasın mı. “İyi de ortada jüri yok, sonucu kim belirleyecek?”