Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Patlıcan kebabı

Patlıcan kebabı
 

Henüz yaz gelmese de pazarda bu mevsimde patlıcan satılıyor. Ben de fırında patlıcan kebabı yapmak istedim. Ne de olsa patlıcan kebabın tadını alan bir daha tatmadan duramıyor. Yapımı çok zor olmayan bir yemek çeşidi ve denemeyenlerin denemesini öneririm. 4 kişilik bir tarif veriyorum, kalabalıkta iki kilo patlıcan kullanmakta ve diğer malzemeleri artırmakta yarar var.

Malzemeler:

1 kilo patlıcan

300 gram orta yağlı kıyma

Domates ve yeşil biber (arzuya göre)

Patlıcan için 1 tatlı kaşığı tuz, kıyma için yarım çay kaşığı tuz yeter

Yarım çorba kaşığı kıyma için biber salçası, 1 çorba kaşığı patlıcanın üzerine dökmek için biber salçası

3 çorba kaşığı zeytinyağı patlıcan için, 1 çorba kaşığı zeytinyağı kıyma için

Kıyma için karabiber, nane, kekik, zerdeçal, kimyon, kişniş, tuz ve zeytinyağı

Yapılışı:

Önce patlıcanlar alaca soyulur ve dilimlenir.

Büyük bir kabın içine bol su, 1tatlı kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı toz şeker koyularak patlıcanlar bu suyun içine atılır ve acısı çıkması için 20 dakika bekletilir.

Kıymanın içine baharatları, tuzu, salçası ve yağı konularak kıyma iyice yoğrulur.

Çukur bir kabın içine 1 çorba kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve bir çorba tabağı kadar su koyularak malzemeler harmanlanır.

Patlıcanlar sudan çıkarılır ve duru su altında tekrar yıkanır.

Patlıcanların aralarına yuvarlak köfte parçaları koyularak tepsiye yan yana dizilir.

Dizme işlemi bitince patlıcanların üzerine sıvı karışım bir kaşık yardımı ile her yana eşit olacak şekilde dökülür.

Üzerine doğranmış domatesler ve yeşil biberler koyulur.

Tepsinin üzeri önce yağlı kağıt ile kapatılır, onun üzerine aliminyum folyo geçirilir.

240 derecelik fırında önce 45 dakika, sonra yağlı kağıt ve folyo çıkarılarak tepsinin ağzı açık olarak 15 dakika daha pişirilir. Ağzı açık pişirilmesinin nedeni patlıcanların kızarması içindir.

Bir kürdan yardımı ile patlıcanların pişip pişmediğine bakılır, piştiyse fırından alınır ve tepsinin ağzı tekrar kapatılarak en az 10-15 dakika yemek dinlendirilir.

Herkesin fırın pişirme gücü ayrı olduğu için dakikalar 5-10 dakika oynayabilir.

Pişen patlıcan kebabı yoğurt veya cacıkla servis edilerek afiyetle yenir.

Afiyet olsun.

Sibel Koçarslan

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..