Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '18

     
    Kategori
    Gündelik Yaşam
     

    Pelin'in Kaleminden

    Sanal Hayatlarımız

    Sosyal Medyanın hayatımıza etkileri tartışılmaz. Akıllı cihazlarımız elimizde olduğu sürece, sosyal medya platformları hayatımızın her anına sızmış durumda. Hangi sosyal medya platformları daha sıklıkla kullanıyor sorusuna yanıtı ise, tamamen sizin hangi hafızanızın güçlü olduğu ilgilidir. Yani Görselciyseniz, Instagram, daha kapalı resmi iseniz Facebook çünkü sadece kendi çevreniz ve haber akışlarını takip edersiniz,  Siyasi, aktivitist daha meraklı iseniz, Twitter.

    Gelelim asıl konumuza yani sosyal medyanın etkilerine;

    Toplumun her kesiminden bireyler, günlük hayattaki programlarımızı ; “ne giyeceğiz, ne yiyeceğiz, hangi mekânda toplanmalıyız” soruların cevaplarını sosyal ağlara uygun olarak vermektedir.

    Peki, bu kadar meşgul etmeli mi bizi bu sistem bunun yanı sıra faydalı mı zarar mı? İşte bu sorunun cevabını bizler düşünüp kendi içimizde yanıtlayana  kadar dünyanın her yerinden her 5 sn’de  yaklaşık yaş ortalaması, 18 *35 yaş arası kişiler mobil cihazları ile bir kişiyi takip ediyor, bir kişiyi takipten çıkıyor, bir kişiye yorum yaparken, bir kişinin hayatına özenip kendini mutsuz ediyor.

    İşte bu noktada çevrim içi yani sanal hayatlarımızın bizlere olan etkilerini görmeye başlamaktayız. Karşımızdaki insanları hatta yakın çevremizdeki dahi ona göre değerlendiriyorız. Çünkü kocaman gözetleme kültürü yani bir diğer adıyla dikizleme kültürünün içinde hapis olmuş durumdayız. Öyle hapsolmuş durumdayız ki, giydiğimiz kıyafetlerden, yediğimiz yemeklere kadar aynı olmaya başladı. Bir dönemin “Tiky Gençlik” hepsi bir kopya geziyor sözlerini, toplumsal ağlar sayesinde kendi kendimize entegre etmiş durumdayız.

    Peki, bu durum geçer mi? Hayır günden güne bu artmakta ve bence bu durum çokta kötüye gitmektedir.

    Hal Niedzviecki “Dikizleme Günlüğünü” okumanızı tavsiye ediyorum.

    Görüşmek üzere,

     
    Toplam blog
    : 1
    : 84
    Kayıt tarihi
    : 16.01.18
     
     

    Merhabalar, Yeni Medya İletişim Uzmanıyım. Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim T..