- Kategori
- Türk Mutfağı
Peynirli tepsi böreği

Bugün izinliyim işe gitmedim, hem evde dinleniyorum hemde anneciğime yardım ediyorum. 4 çayı için peynirli börek yaptım. Çok kolay ve lezzetli oluyor. Sizinle paylaşmak istedim.
Malzemeler;
1 su bardağı ılık süt
15 gr yaşmaya yada 1, 5 tatlı kaşığı instant maya
yarım su bardağı ılık su
1-2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Yaklaşık 4 su bardağı un
Arasına;
100 gr yumuşak tereyağ
İçine;
beyaz peynir
Üzerine;
1 yumurta sarısı
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
Yapılışı;
Mayayı yarım bardak ılık su ve şekerle kabartıyoruz. Kalan malzemeleri ekleyip ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamuru 12 parçaya ayırıp, her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. İlk 6 parçayı aralarına yumuşak tereyağı sürüp kenarda bekletiyoruz. Diğer 6 parçaya da aynı işlemi yapıyoruz. Yağlayıp, beklettiğimiz ilk grubu yavaş yavaş açarak 30-40 cm çapına getirip, tepsiye serip, üzerine peynir koyuyoruz. Aynı işlemi diğer grup için de yapıp, aynı şekilde tepsiye koyuyoruz. Buzdolabında 2-3 saat bekletiyoruz. (Dolapta bekletmeden hemen pişirince katları çok belirgin olmuyor.
İstenirse akşamdan yapılıp bir gece dolapta bekletilebiliyor)
Dolaptan çıkarınca, bıçakla kare dilimler halinde kesiyoruz. Üzerine 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ ile karıştırdığımız yumurta sarısını sürüp, 180 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun...