Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '14

 
Kategori
Müzik
 

Pink Floyd dan Final

Pink Floyd dan Final
 

Doğum yılım 1965 sonrası müzik dünyasında birçok grup oluşmuş, birçoğu adını rock tarihine yazdırmıştır. Bu gruplardan en önemlisi kuşkusuz Pink Floyd dur. Özellikle 1970 yılında çıkardıkları Atom Heart Mother ve 1973 çıkardıkları ( Rock tarihinin en başarılı albümü) Dark Side of the Moon ile adlarını duyuran grup, 1975 yılı Wish you were here ve 1979 yılı çıkardığı çift albüm The Wall ile adını rock dünyasına adını altın harflerle yazdırmıştır. 1983 yılı çalışması Final Cut sonrası grubun bascısı önemli üyesi Roger Waters gruptan ayrılmış, yola gitarist David Gilmour, klavyede Rick Wright ve davulda Nick Mason ile devam ettiler. Grup üyeleri, Waters dahil, 2005 yılında Live8 organizasyonunda son kez bir araya gelip sevenlerin karşısında 24 dakikalık konser verdiler.  2008 de Rick Wright ölünce grubun müzik kariyeri bitmiş oldu.

Geçen ekim ayında Gilmour ve Mason, aldığımız haberlere göre 20 saate yakın daha önce yayınlanmamış kayıtlardan seçtiklerini bir araya getirip “Endless River” isimli bir albüm çıkardılar. Albüm 15 besteden oluşuyor. 14 tanesi sözsüz ,  son besteleri “louder than words” sözlü. Kimilerine göre vasat, kimilerine göre olgun ve üst düzey. Bana sorarsanız, “Endless River” albümü Pink Floyd’un yılların bir birikimini yaşlarının da getirdiği olgunlukla birleştirmiş, alışa gelmiş sound’ların biraz farklı, düşündürücü dinlendirici ögelerle güzel bir atmosferle bizlere güzel dakikalar yaşatmasını sağlamış. Albüm ticari başarı beklentisinden uzak, kendini dinlemek isteyenlere göre ayarlanmış. Sanırım reklamların da etkisi ile Amerika ve İngiltere de iyi satış rakamları elde etmiş. İngiltere’de Resmi Listeleri hazırlayan The Official Charts Company’nin hafta ortası verilerine göre Pink Floyd, 20 yıl sonra tekrar listelerde 1 numara olmak üzere. Sadece İngiltere’de şu ana kadar 92.000 adet satan albüm bu gidişle yılın en hızlı satan albümü haline gelecek deniliyor. Bir nt da albümde Türkçe isimli bir çalışma da var; Anısına. David Gilmour şarkının Türkçe’de ‘hatırasına’ anlamını taşıdığını söyledi.

BBC’ye yaptığı açıklamada saksafon ve klarineti İsrailli sanatçı Gilad Atzmon çalışıyla şarkının daha orta doğu havasına büründüğünü söyleyen Gilmour ‘Bu yüzden Türkçe’de ağıtlara baktım ve bir sebepten Anısına ismine denk geldim’ diyor.

Efsane grup Pink Floyd son kez alkışlarla çıktığı sahne de hakettiği alkışı alıyor, müzik dünyası onlara çok şey borçlu. Birçok gruba örnek olan, alışılmışın dışında yollar açan Pink Floyd’u bu akşam siz de dinleyin. Albümdeki eserleri yıllanmış şarap gibi tadacak, belki kendinizden geçeceksiniz.

İyi dinletiler…

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..