Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '10

 
Kategori
Güncel
 

PKK terörü ve barajı koruyan askerler

PKK terörü ve barajı koruyan askerler
 

180 milyon dolara mal olan baraj 2008'de açıldı. Baraj üzerinde bir de hidroelektrik santrali var...


Son bir aydır artan terör saldırıları Türkiye’nin gündemini tamamen değiştirdi. Mavi Marmara gemisine yönelik İsrail saldırısının ardından uluslararası ilişkilere odaklanan gündem, teröre kaydı. Bu süreçte “Kürt sorunu” olarak da tanımlanan bu meseleyle ilgili neredeyse söylenmedik söz, yapılmadık yorum kalmadı. Çok değil 10–15 sene önce beyan edilmesi “ağır cezalık” olan söylemler bugün için “çözüm” önerileri arasında gösteriliyor. En “uçuk” fikirler bile artık rahatlıkla savunulabiliyor. Aslında bu durum terörle mücadelenin psikolojik boyutunda zaafiyet oluştursa da en azından Türkiye’nin ifade özgürlüğü ve tartışma kültürü bağlamında kat ettiği mesafeyi göstermesi açından önemli.

Bu sürecin en önemli aktörlerinden PKK, şimdilik kontrolü elinde tutuyor. Özellikle şehirlerde yaptığı eylemlerden sonra tırmanan gerilim PKK’nın elini iyice güçlendiriyor.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü, Elazığ-Karakoçan’da bir Jandarma timine PKK’lılar tarafından pusu kuruldu. Saldırıda 2 asker şehit oldu. Teröristler kaçarken sağa sola rastgele ateş ettiler. Bu sırada tarladan dönen köylüler de kurşunlara hedef oldu. Kendisini 5 yaşındaki torununa siper eden 71 yaşındaki Şerife Nine bu kurşunlardan biriyle hayatını kaybetti.

Bu saldırıda önemli bir ayrıntı var. Pusuya düşürülen Jandarma timi Karakoçan ilçesindeki Seyrantepe Barajı’nın güvenliğini sağlamakla görevliymiş. Barajdaki devriye görevini tamamlayıp karakollarına geri dönerken pusuya düşmüşler. Demek ki devlet, trilyonlarca lira para harcayarak yapılan bu barajın güvenliği sağlamak, teröristlerin sabotajlarından korumak için askerlerini görevlendirmek zorunda kalmış. Bölgenin fakirliğinden, geri kalmışlığından devleti sorumlu tutanlar, işsizliği ve yoksulluğu terörün sebebi olarak gösterenler bunları hiç dikkate almıyor galiba? PKK’nın bölgedeki taş ocaklarına, inşaat şantiyelerine yaptığı baskınlar, öldürdüğü masum işçiler, yaktığı iş makineleri hiç hatırlanmıyor, gündeme gelmiyor.

Şerife Nine’nin hayatını kaybettiği son saldırıyla tekrar ortaya çıkan bu ayrıntı tuhaf bir çelişkiye işaret etmiyor mu? Barajı teröristlere karşı askerler koruyor…

Hadi düz mantıkla çok basit birkaç soru soralım: Baraj kime fayda sağlıyor? Ya da baraj kime zarar veriyor? Kimin tezlerini çürütüyor?

Söz konusu “terör” olunca baraja yapılabilecek bir saldırının mantığını anlamak mümkün. Netice itibariyle bir terör örgütüyle karşı karşıyasınız. Fakat “demokratik talepler” ya da "Barış, kardeşlik" gibi amaçlarla hareket ettiğini iddia eden bir zihniyetin bu tarz eylemlere sessiz kalmasını anlamak mümkün mü?

Bu çelişkinin herkesçe sorgulanması gerekmez mi?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarını ve tamamen hukuki temellere dayanan KCK operasyonlarını, terörün tırmanmasının "makul sebepleri" gibi göstermeye çalışanlar terörün bu eylemlerini hangi "makul sebeplerle" açıklayacaklar?

 
Toplam blog
: 32
: 1375
Kayıt tarihi
: 19.11.08
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni 2004 yılında bitirdi. 2006 – 2008 yılları arasında Ame..