- Kategori
- Yemek - Mutfak
Portakal reçeli
PORTAKAL REÇELİ
Güzel bir Cuma öğlen sonrasından sevgiler...
Size sevgili arkadaşım Mutfaktaki Yıldız' ın
Portakal Reçelini getirdim;)
Malzemeler
4 Adet iri Portakal
4 Su bardağı Şeker
3 Su bardağı Su
1/2 Limon
Portakalların kabuklarını meyve bıçağıyla hafifi kazıyarak gazını
çıkarınız! Yıkadıktan sonra tencereye alarak üzerini geçecek kadar
su ekleyiniz, 2-3 taşım kaynatınız. Bu işlemi suyu 3 kez değiştirerek
tekrarlayınız (bu işlemle portakalların acısı alınmış olur)
Portakalları küçük küçük doğrayınız. Üzerine toz şeker ve su
ekleyiniz ocakta kaynamaya bırakınız. Reçel kıvamına gelince
limon suyu ekleyiniz, bir taşım kaynatınız. Kavanozlara
doldurunuz. Soğuyunca kavanoz kapaklarını kapatınız.
Afiyet Olsun...
L.G.E
Portakal ve yararlarını hatırlayalım;
* Soğuk algınlığı ve gripten korunmaya yardım eder,
* İçerdiği C vitamini ve folik asit sayesinde öksürüğü azaltır,
* Kalp hastalığı ve felçten korur,
* Ezik ve çürüklerin daha çabuk iyileşmesini sağlar,
* Mide ve pankreas kanserini önleyici etkisi vardır,
* Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur
* İçindeki potasyum cildin kuruyup kırışıklıkların oluşması önler,
* Bağırsak gazlarını söker, bağırsak parazitlerinin dökülmesini sağlar,
* Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar,
* Safra salgısını arttırır;
(1 adet portakal=60 kalori)
Kullanımı
Vücudumuz C vitamini üretmiyor, bu nedenle dışarıdan almamız gerekiyor. Günlük C vitamini ihtiyacımız 50-70 miligram. Bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor. Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor.
Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyu, güne dinamik başlamak için ideal.
Kimlik Kartı
Portakal, turunçgiller familyasından bir ağaç. Boyu 2-10 metre arasında değişiyor. Yaprakları sert, dayanıklı ve düz kenarlı. Kabuklarından portakal esansı elde ediliyor. Eczacılıkta ve gıda sanayiinde kullanılıyor. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılıyor. Portakalın çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri var. Çekirdeksiz cins olan yafa portakalı Finike, Mersin ve Hatay'da yetişiyor. Kalın kabuklu ve uzunca meyveli. Kabuklarından reçel yapılır. Dörtyol portakalı ise çekirdekli. İnce kabuklu ve sulu. Washington, çekirdeksiz, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz'de Rize çevresinde yetişiyor.