Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '12

 
Kategori
Sinema
 

Porto Riko’dan Rom tadında anılar

Porto Riko’dan Rom tadında anılar
 

JOHNNY DEPP


Johnny Depp “Tutku Günlükleri” nde gazeteci/yazar Hunter S. Thompson’ın gençlik yıllarını canlandırıyor. Sinema tarihinin en çılgın filmlerinden olan “Las Vegas’ta Korku ve Nefret”in yazarı olan Thompson  uyuşturucu ve alkol ile dolu yaşamına 2005’de tek bir kurşun ile son vermişti. 1998’de Terry Gilliam’ın beyazperdeye uyarladığı roman arka planda 68 kuşağının isyanını yansıtırken, ön planda ağır uyuşturucular etkisi altında bir gazeteci ve avukatının  Las Vegas’ta ortalığı birbirine katmasını anlatıyordu. Kült mertebesine ulaşmış filmde, Depp yazarın filmdeki alter egosunu (ikinci kişiliği) canlandırmıştı. Çekimler esnasında yazar ile arkadaş olan Depp, onun 1998’de yayımlanmış günlüklerinin film haklarını satın alarak, senaryo yazımını da yönetmen arkadaşı Bruce Robinson’a vermiş. Robinson Ve Deep öykünün ruhunu yakalamak en uygun şekilde perdeye uyarlamak  konusunda on yıla yakın süre kafa patlatmışlar.

Yer ellili yılların Porto Riko’su, yerel İngilizce yayımlanan gazetede çalışmak için gelen Paul Kemp (Johnny Depp) tutmamış iki romanın yazarıdır. Gazete patronunun “ne kadar alkol kullanıyorsun” sorusunu “sosyal içiciliğin üst sınırı” olarak yanıtlar. Alkol problemi olan birisi için Porto Riko hiç uygun bir yer değildir. Romun su gibi aktığı, eğlence ve fakirliğin iç içe yaşadığı bir adadır. Küba’dan başlayarak çevreye yayılan Komünizm rüzgarı burayı da etkisi altına almıştır. Amerikalılar “Yankee” hitaplarıyla yerel halk tarafından dışlanmakta, adanın mükemmel doğası toprakları ucuza kapatarak otel yatırımı yapmak isteyen Amerikalıların ilgisini çekmektedir. Eski gazeteci yeni emlakçı Sanderson (Aaron Eckart) bu çıkar grubunun başındadır ve bir şekilde Kemp’den faydalanmayı düşünmektedir. Nişanlısı Chenault (Amber Heard) güzelliği ile Kemp’in başını döndürür.  

Filmin en sorunlu yönü hikayenin iniş ve çıkışlardan yoksun sade akışı. Sürpriz ve heyecanın eksikliği tüm yükü Depp’in performansına bindiriyor. İçindeki bohem ruhu Kemp kimliğine muhteşem yansıtan oyuncu, yakından tanıdığı gerçek karakteri yaşatmayı başarıyor. Eşlik eden Giovanni Ribisi, Aaron Eckhart, Michael Rispoli, Richard Jenkins gibi deneyimli oyuncular Deep’i performansında yalnız bırakmıyorlar. Bilhassa Ribisi ilk bakışta tanınması zor bir kılıkta, gün boyu sarhoş muhabir Moburg karakterinde müthiş. Kemp’in aşık olduğu Chenault’u oynayan Amber Heard güzelliği ile büyülüyor.

Arka plandaki dönemsel olaylar ve ön plandaki güncellik hikayenin içinde bir bütünlüğe ulaşmıyor. Abartılı tanımlama olabilir ama insanın kendi videosu ile günlüğünü çekmesi kadar sade bir film denilebilir. Bohemliğin yarattığı boşluğu seven seyircinin ilgisini çekebilir. En büyük pay Depp’in ruhundaki serseriyi serbest bırakmış olmasında yatıyor. Thompson gibi sıra dışı, isyankar bir ruhun anısına seyredilir.  

 

TUTKU GÜNLÜKLERİ-RUM DIARY

YÖNETMEN:BRUCE ROBINSON

OYUNCULAR:JOHNNY DEPP, AARON ECKHART,MICHAEL RISPOLI,GIOVANNI RIBISI,RICHARD JENKINS,AMBER HEARD.                      

 

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..