Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Ramazan ayı için beslenme önerileri

Ramazan ayı için beslenme önerileri
 

Ramazan Ayı için Beslenme Önerileri


Sıcak havaların yaklaşması ve oruç sürelerinin uzaması kişilerin vücut gereksinimlerini karşılamalarında güçlük yaratmaktadır. Günlük ihtiyaçlarınızı karşılamak,  kilo verme sürecinize devam etmek yada mevcut kilonuzu korumak istiyorsanız sizler için düzenlediğim sahur ve iftar önerilerini günlük yaşantınıza yansıtmaya başlamalısınız.
 
İFTAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
 
-Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeli ve bu süreçte sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmalısınız.
 
-Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur öğünlerinizi aksatmadan yapmalısınız ve iftarınızı yaptıktan 1.5-2 saat sonra metabolizmanızı harekete geçirmek adına mutlaka sağlıklı bir ara öğün tercih etmelisiniz.
 
– Ramazan ayı boyunca iftarınızı açtıktan sonra 1.5-2 litre sıvı almaya özen göstermelisiniz. Günlük sıvı ihtiyacınızı karşılayabilmek adına süt, ayran, kefir, maden suyu gibi sıvıları günlük beslenme programınızdan eksik etmeyiniz.
 
– Yemeklerinizi iyice çiğneyerek, küçük lokmalarla ve belirli aralıklarla tüketmeye özen göstermelisiniz.
 
-Uzun süreli açlığa bağlı olarak mide sağlığınız için midenize birden yükleme yapmamalısınız.
 
Bu yüzden orucunuzu suyla ve yanında hurma, kuru kayısı gibi bir kuru meyveyle açtıktan sonra iftar menünüzde yer alan çorbayla yemek yeme sürecinize başlamalısınız. Rahatsızlanmamak adına yudumlarınızı yavaş ve aralıklı olarak almalısınız. Mide-barsak sağlığınız için çorbanızı içtikten 10-15 dakika sonra ana yemeği yemeğe başlamalısınız.
 
-Ana yemekte pişirdiğiniz yemeklerinizi fırında, ızgara, haşlama gibi pişirme yöntemlerini kullanarak yapmalı ve yemeklerinizi küçük porsiyonlarda besin değeri ve protein içeriği yüksek gıdalar olarak  tercih etmeye özen göstermelisiniz.
 
-Basit şeker  içeriği yüksek olan şerbetli tatlılara ve çok yağlı yiyeceklere mide-barsak problemlerine açabileceği sorunlardan dolayı mümkün olduğunca iftar sofralarınızda yer vermeyiniz.
 
-Uzun süreli açlığın sebep olduğu kabızlık probleminden ise günlük aldığınız sıvı miktarını ve fiziksel aktivite düzeyinizi arttırarak kurtulabilirsiniz. Ayrıca beslenme programınızda ise lifli besinlere ağırlık vermeli ve kurubaklagil ve sebze yemeklerinizi iftar masanızdan eksik etmemelisiniz.
 
-İftarınızı açtıktan 1.5-2 saat sonra yapacağınız spor mevcut olan kilonuzun korunmasını sağlarken aynı zamanda kilo verme sürecinize de yardımcı olacak ve sağlıklı bir yaşam tarzı kazanmanızda faydalı olacaktır.
 
SAHUR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
 
-Sahurda yediğiniz gıdaların günlük vitamin – mineral ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte olmasına ve bu öğünde hazırlayacağınız gıdaların pratik olmasına özen gösterilmelidir.
 
-Bu gıdaların sizi susatmayacak ve uzun süre tok tutacak ve günlük sıvı ihtiyacınızı karşılayacak özellikte olmasına özen gösterilmelidir.
 
-Sahurda mutlaka protein içeriği yüksek olan yumurtayı tercih etmeli ve uzun süre tokluk hissi veren ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlardan yararlanmalısınız.
 
-Sıvı olarak ise bu öğünde kafein içeriği yüksek olan çay ve kahve gibi vücudunuzda sıvı kaybına sebep olabilecek içecekler yerine protein içeriği yüksek süt, kefir gibi içecekler tercih edilmelidir. Bu şekilde hem günlük sıvı ihtiyacınızı daha rahat karşılayabilir hem de bu sıvılar hacimsel olarak midenizde daha geniş yer kaplayacağı için daha uzun süre tok kalabilirsiniz
 
Toplam blog
: 8
: 422
Kayıt tarihi
: 29.04.17
 
 

1991 doğumlu olan diyetisyen Tuğba Yaprak, 2014 Medipol Üniversitesi mezunudur. Çeşitli özel hast..