Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Gizem TUTAR - Yaşam Koçu

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen

13 Eylül '09

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ramazan ayında beslenme

Ramazan ayında beslenme
 

ramazandabeslenmediyetisyengizem


Gün boyunca süren açlığa bağlı olarak metabolizma yavaşlar. Metabolizmanın yavaşlaması sonucunda kilo vermek zorlaşır.

    Açlık süresinin uzaması kan şekerinde düşmeye yol açar. Kan şekerinde oluşan düşme iftar saatlerinde iştahı arttırır ve günlük enerji alımının artmasına yol açar. Gün boyunca aç kalan beden, kendini korumak amacıyla iftar ile sahur arasında besinlerle alınan enerjiyi yağa dönüştürme ve vücutta depolama eğilimini arttırır. Açlık süresinin uzaması, kişinin günlük fiziksel aktivitesini genellikle azaltır. Buna bağlı olarak günlük harcanan enerji azalır.

RAZAMAN KİLO VERME AYI DEĞİLDİR!

Ramazan süresince düşük kalorili diyetler yapmak;

    Metabolizma hızının daha çok yavaşlamasına neden olur. Kan şekeri ani düşüşler gösterir. Bu durumda halsizlik ve bayılmalara neden olabilir. Vücudun günlük alması gereken enerji ve besin öğesi ihtiyacı karşılanamaz. Buna bağlı olarak; beslenme yetersizlikleri oluşabilir.

RAMAZAN’DA BESLENME DÜZENİ NASIL OLMALIDIR?

    Sahura mutlaka kalkmak gerekir. İftar yemeği ikiye bölünmeli, arada kişi kendine 20-25 dakika ayırmalıdır. Toplam 4-5 öğün beslenilmesi gerekir. İftar sonrası 1-2 ara öğün tüketilmelidir.

RAMAZAN’DA HANGİ BESİNLER TERCİH EDİLMELİDİR?

    Sahur için ideal besinler kahvaltılıklardır. Tokluk süresini uzatacak olan proteinli besinlerden peynir çeşitleri, süt, yoğurt gibi besinler sofrada yer almalıdır. Tam buğday veya çavdar ekmeğine yer verilmelidir. Söğüş sebze veya 1-2 porsiyon meyve ile sofra zenginleştirilmelidir. Su tüketimi ihmal edilmemelidir. İftarın ilk kısmında su, 1-2 zeytin veya hurma ile oruç açılabilir. Kahvaltılıklar tercih edilebileceği gibi; 1 kase çorba ve 1 dilim ekmek en ideal besinleri oluşturacaktır. İftarın ikinci kısmı akşam yemeği gibi kabul edilmelidir. Izgara et, tavuk veya balığın yanına zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilebileceği gibi, etli sebze veya kurubaklagil yemekleri de tercih edilebilir. Salatalar ve yoğurt-cacık gibi süt ürünleri sofradan eksik edilmemelidir. İftardan hemen sonra çay ve kahve içilmemeli. İçilecekse açık ve limonlu olarak tercih edilmelidir. Meyvelerden oluşan bir ara öğün ile akşam tamamlanmalıdır. Tatlı tüketilecekse; hafif sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir.

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI? NEDEN?

Kalp hastaları: Uzun süre aç kalmak, karaciğerden kolesterol sentezini arttırır. Bu da kan kolesterolünün yükselmesine yol açar.

Şeker hastaları: Uzun süre aç kalmak, hipoglisemi (düşük kan şekeri) durumuna yol açar.

Hipertansiyon hastaları: Uzun süre aç kalmak, tansiyonda ciddi değişikliklere yol açabilir.

Gebeler: Bebeğin gelişimi için anne adaylarının öğünlerini düzenli tüketmeleri ve yeterli beslenmeleri önemlidir.

Emziren anneler: Uzun süre aç kalmak, süt üretimini durdurabilir.

Çocuklar ve gençler: Gelişme çağında olduklarından ötürü, günlük enerji ve besin öğelerini düzenli karşılamaları gerekir. Yetersiz beslenme, büyüme geriliğine yol açabilir.

Diyetisyen Gizem TUTAR

Taksim Alpha Tıp Merkezi

0 212 297 83 83

http://www.e-diyetisyen.com/

 
Toplam blog
: 18
: 914
Kayıt tarihi
: 11.08.08
 
 

Gizem TUTAR, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden dönem dördüncüsü olarak mezun ..