Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '08

 
Kategori
Ramazan
 

Ramazan üzerine

Ramazan üzerine
 

Milletçe ramazan ayına hazırlanıyoruz. TV haberlerine bakılırsa ramazanın anlamı; ibadet olmaktan çok fiyatlardaki artış, bu artışın enflasyon üzerindeki etkileri.

Şimdi bir konu üzerinde durup ardından eleştirilerimi dile getireceğim.

Oruç müslümanlar için Ramazan ayı süresince farz bir ibadettir. Takdir edersiniz ki orucun anlamı yalnızca bedenin aç olması susuz kalması değildir.

Oruç bedenle birlikte hatta bedenden daha fazla olarak nefsi terbiye etmek, aç olan insanların halinden anlamak ve özellikle yoksul insanlara yardımda bulunmak açısından önemli bir zaman dilimidir. Bizleri kötülüklerden alıkoyan ve yaratıcmıza daha fazla yaklaştıran oruç ibadetini de tıpki diğer ibadetlerde olduğu gibi hakkıyla yapabilmek son derece önemliidir. Çünkü ibadetler saf bir imana sahip olan insanın Allaha yaklaşma vesilesidir.

Ancak son dönemde -özellikle TV haberlerinde- Ramazan ayı gelince tüketimin arttığını ve lüks tüketimin yaygınlaştığını duyunca şaşırıyorum.

Yukarıda ifade ettiğim gibi, oruç bedeni ve ruhu terbiye etmekse bu tüketimdeki artış ve lüks tüketim alışkanlığı da ne oluyor?

Elbette Ramazan ayı biraraya gelmek, eş dost akraba ziyaretleri için önemli bir aydır. Misafir ağırlama kültürünün Anadoluda çok önemli olduğunu düşünürsek özel bir misafir için özenin gösterilmesini doğal sayabiliriz. Ancak yine Anadolu'da sıkça söylenen ' Zengin zengine taşar, fakir arada şaşar.' sözünün de zaman içerisinde iftar sofralarında görülüyor olması son derece üzücüdür.

Yoksulların halinden anlama, paylaşma kültürünün yaygınlaşma vesilesi olarak görülmesi gereken ramazanın zenginler arasında bir gösteriş yarışına dönüştürülmesi, beş yıldızlı otellerdeki ziyafet sofralarını andıran mönülerin ortaya çıkması islamın tevazu anlayışı açısından iyi değerlendirmelidir.

Acaba İslam dininin yüce peygamberi belki 10-15 çeşit yemeğin, bir o kadar tatlının tuzlunun içeceğin bulunduğu bir iftar sofrasını görseydi kendi ümmetine ne derdi ?

Bu envai çeşit yiyeceğin bulunduğu iftar sofraları, sahur hazırlıkları oruç ibadetini gerçek amacından uzaklaştırmaktadır. Oruç tutmaya başladığı saatten itibaren akşamki ziyafeti düşünen bir beyin ve nefis asla terbiye olmaz ve açın, yoksulun halinden anlamaz.

Neyse lafı fazla uzatmamayım saf kalple oruç tutan herkesin oruçlarının kabul olmasını diliyorum

Ramazanınız şimdiden kutlu ve mutlu olsun.

 
Toplam blog
: 47
: 645
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

1987 yılında Konya Ereğli'de doğdum İlköğretim ve Lise öğrenimimi Konya'da tamamladıktan sonra 20..