Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '08

 
Kategori
Ramazan
 

Ramazanda açık alanda atıştıranlara bakmak bile istemiyorum

Ramazanda açık alanda atıştıranlara bakmak bile istemiyorum
 

“Ramazan’da Açık Alanda Atıştıranlara Bakmak Bile İstemiyorum”

Bir şeylerin Farkına Varmak

İslamiyet dininin özellikle ülkemizde en yoğun ve belki de içten yaşandığı şahsen mübarek saydığım Ramazan ayının ikinci haftasından selamlar. Umarım bu günlerin keyfini inanan inanmayan herkes çıkarıyordur.
Çünkü ramazan insanlardaki yardımlaşma duygusunu en üst seviyeye getiriyor zannederim. Fakirlere yemek çadırlarında yemekler veriliyor, senede bir ay bile olsa mideleri yenilebilecek güzel bir aş görüyor, ihtiyaçları yardımseverlerin elinden geldiğince giderilmeye çalışılıyor.Ramazan bu yönüyle hepimize yardımseverlik, insanlık duygularını aşılıyor.
Kültürümüzü de yaşıyoruz Ramazan sayesinde, Karagöz oyunları, şiir dinletileri, mini konserler, sahur vakti kafamıza davuluyla vuran sayın davulcu … Hepsi insan olduğumuzun farkına vardırıyor belki de bizleri. İnsana; insan olduğu için saygı duyulması gerektiğini anlatıyor belki de Ramazan ve Oruç ibadeti, sizce de öyle değil mi?

Saygı
Diğer yönüne bakalım Ramazan ayının. Hani sahur ile iftar arasındaki kısmına. Aç, susuz geçirilen kimimiz için stresli, kimimiz için eziyetli, kimimiz için heyecanlı geçen o saatlerde ne yapıyoruz? Kendimiz birçok şeyden feragat ederken bize benzemeyenlere karşı nasıl davranıyoruz? Birbirimize * o kadar saygıyı gösterirken oruç tutmayanlar (göstersin ya da göstermesin) onlara saygı duyabiliyor muyuz? Yoksa yolda bir şey atıştırırken , sigara ya da su içerken gördüklerimize “fare gibi atıştırıyor” gözüyle mi bakıyoruz?

“Ramazan’da Açık Alanda Atıştıranlara Bakmak Bile İstemiyorum”
Şahsen duyduğum ve fark ettiğim için söyleyeyim, sanki biraz oruç tutanlar tutmayanlara pek hoş gözle bakmıyorlar. Başlıktaki söz bana ait değil, o yüzden tırnak içine aldım, hoşuma gitmese de. Ben İslam alimi değilim. O yüzden çıkıp doğrudur yanlıştır, günahtır haramdır gibi yorumlar yapma hakkım ve bilgim yok. Ama kendi okuduğum bildiğim kadarıyla bir şey rica etmek istiyorum herkesten.Arkadaşlar, İslamiyet bildiğimiz gibi hoşgörü dinidir. Bakın Nahl Suresi 90. ayette Allah(c.c.) ne diyor ;
Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.
Başka söze ne gerek. Bize benzemeyen insanlar konusunda kesin yargılar kullanmak yerine onlara da önyargısız yaklaşalım. Öğütleri düşünelim, tutalım, herkese insan olduğu için saygı duyalım. Saygılar, sevgiler…

*Burada birbirimiz kelimesi oruç tutanları kasıt alarak yazılmıştır. Yazı bir otoeleştiri yazısı olduğu için birinci tekil veya çoğul şahsıların dilinde kaleme alınmıştır.

 
Toplam blog
: 63
: 1414
Kayıt tarihi
: 14.08.08
 
 

Hayat hikayemi fazla uzatmayacağım, çünkü hepimiz bir şekilde yolumuza kavuşuyoruz. Okuyan bir an..