Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

09 Mart '08

 
Kategori
Üniversiteler
 

Rektör seçimi

Hepimizin bildigi gibi muhtemelen Haziran ayi içerisinde Üniversitemizde Rektör adaylarini siralama seçimi yapilacak ve en fazla oy alan ilk 6 aday belirlenerek YÖK’e sunulacaktir. Yüksekögretim Kurulunda yapilacak ikinci bir seçimle bu kez en fazla oy alan 3 aday belirlenecek ve liste Sayin Cumhurbaskanina sunulacaktir. Sayin Cumhurbaskani tarafindan 3 adaydan birisi Rektör olarak atanacak ve 6 Agustos 2012 tarihine kadar Üniversitemizi yönetecektir. Görüldügü gibi Haziran Ayinda yapilacak seçim kesin olarak Rektörü belirlememekte, sadece adaylar arasindan ilk 6 adayi siralamaktadir.

Bu nedenle;

- Tüm ögretim elemanlarimizin siralama seçimi süresince dedikodulara inanmamalari, seçim sonrasi hepimiz bu Üniversitede yüz yüze bakacagimiz unutulmamalidir

-Seçim süreci boyunca, adaylarin özgeçmisleri, bilimsel çalismalari disinda, bugüne kadar yapmis olduklari idari görevleri detayli incelenmelidir. Zira Rektör olacak adayin idari tecrübeleri oldukça önemlidir. Tecrübe herkesin kazancidir.

- Adayin geçmisinde herhangi bir liderligi var mi? Varsa aday <ı>Transformasyonel veya Transaksiyonel Liderlerden hangisine uymaktadir<ı>? Belki de hiç biri degildir.

- Rektör adayinin Üniversitemizin misyonu ve vizyonu gerçeklestirecek bilgi, yabanci dil ve dünya görüsüne sahip olup olmadigina bakilmalidir.

- Üniversitemizin en iyi üniversiteler arasina girebilmesi için gerekli alt yapi projelerinin gerçeklestirilmesi ve acilen açilmasi gerekli birimlerin açilmasi için Rektör adaylarinin Ankara ile iliskileri iyi incelenmelidir.

- Üniversitenin paydaslarinin oldugu ve bu paydaslarla iliskilerin önemi oldukça fazladir. Bu nedenle Rektör adaylarinin toplumla iliskileri iyi incelenmelidir.

- Rektör adayi olan ögretim üyelerimizin projeleri nelerdir? Bu projelerin alti doldurulmus mu yoksa bundan 4 yil önce madde madde siralanan seçim bildirgesi gibi hiçbir anlami ve yapilabilirligi olmayan projeler mi?

-Bu seçim sürecinin Üniversitemizin geleceginin tartisildigi bir dönem olmasi bakimindan fazla aday olmasi her zaman faydali olacagi kanaatindeyim. Bu sürenin Üniversitemizin geleceginin sihhatli tartismalarla geçirilmedigi, “önemli olan bizlerin emrinde olan bir rektör olsun” düsüncesinin hakim oldugu bir dönem olursa, Üniversitemiz bu gün oldugu gibi bundan sonrada en az bir 4 yil kaybedecek, sadece belli kisilerin sahsi menfaatlerine hizmet edecektir.

2004 yilinda yapilan seçim sonucunda o dönemin Cumhurbaskani tarafindan, Üniversitemizin geçmis yillardaki basarisi göz önüne alinmadan, Kendisine özgü nedenlerle %45 civarinda oy almama ragmen atamam yapilmamis, bunun yerine daha önce hiçbir deneyimi olmayan, bir grup insanlarin aldigi bir kararla aday olan ve seçimlerde %26 civarinda oy alan kisi atanmistir. 4 yil sonunda, “2004-2008 Firat Üniversitesi” baslikli yazimda da belirttigim gibi verilen hiçbir söz yerine getirilmemis ve Üniversitemiz maalesef 2000 yillari öncesine götürülmüstür. Bilgi İslem Dairesi Baskanliginca hepimizin en fazla kullandigimiz internet hizinin 2004 yilinda 34 Mbit iken 2007 yilinda 50Mbit ATM 2008 yilinda ise 70 Mbit hiza ulasacagi belirtilmektedir. Ancak internet hizinin arttigini belirten bu dairenin yetkilileri internete dogru düzgün girilemedigini bilmiyorlar mi? WEBOMETRİC siniflamasinda Üniversitemizin 4000 üniversite arasinda 3766’ci sirada, Türkiye’deki Devlet Üniversiteleri arasinda sondan ikinci sirada yer aldigini bilmiyorlar mi? Yoksa bilmemezlikten mi geliyorlar. Bu konu dahi en üst yöneticinin konulara hakim olmasinin ne kadar önemli oldugunu, aksi taktirde olumsuz giden konularda dahi yanlis bilgilendirildigini göstermektedir.

 
Toplam blog
: 8
: 1300
Kayıt tarihi
: 01.11.06
 
 

1952 Elazığ doğumluyum. Lisans eğitimimi Ankara Üniversitesi Fen Fak. Jeoloji Bölümünde, yüksek lisa..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara