Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '13

 
Kategori
Bilim
 

Renklerin algıdaki etkisi

Renklerin algıdaki etkisi
 

Renklerin, insanların duyu organlarındaki algılamayı etkileme özelliği vardır. Örneğin, bazı renkler seslere duyarlılığı arttırırken, bazıları da azaltabilmekte. Ya da bir yiyecek sırf rengi yüzünden daha tatlı olarak algılanabilmekte, ya da daha acı olarak düşünülebilmektedir.

Kırmızı, güç ve enerji kaynağıdır. Canlılık ve yaşam enerjisiyle doludur. Yeşil, insanlara yenilenmeyi çağrıştırır. Mavi gevşemeyi ve rahatlamayı sağlar. Belki de bu yüzden, insanların en çok ihtiyaç duyduğu hisleri ihtiva eden mavi ve yeşil, doğada her yerdedir. Sarı, umutları ve iyimserliği arttırır.

Bir renk olarak kabul edilmese de, siyahla beyaz da insanları etkileme özelliğine sahiptir. Siyah uykuyu çağrıştırır, gizemlidir, kusurları örter. Beyaz ise, saflığı, temizliği ifade eder. Beyazın iyimserliği, kimi zaman siyahın karanlığını bile bastırır.

Renkler mekanlarda kullanıldığında ise, algıları ne ölçüde etkilediği daha açık bir şekilde görülür. Zamanın hızlı ya da yavaş geçmesi, eşyaların boyutlarının küçük ya da büyük olarak algılanabilmesi, mekanların sıcak ya da soğukmuş gibi görünebilmeleri, renkler sayesinde mümkündür.

Sıcak renkler olarak adlandırılan, sarı, turuncu, kırmızı ve kırmızı-mor, bir mekanda kullanıldığında, ortamdaki seslerin daha şiddetli ve fazlaymış gibi algılanmasına neden olurlar. O mekan daha sıcakmış gibi gelir insana. Ayrıca ısıyı yüksekmiş gibi gösterme özelliği vardır.. 

Zaman daha ağır geçer sıcak renklerde. Geçen süre, normalde olduğundan daha fazlaymış gibi algılanır. Bu renklerin kullanıldığı ortamlarda, eşyalar olduğundan daha büyük gibi görünür, daha ağırmış gibi gelir. Mekan, gerçekte olduğundan daha dar ve küçükmüş gibi algılanır. Aynı şekilde güneşin daha az geldiği durumlarda, sıcak renkler kullanılırsa, ortam daha ışıklı hale gelir.

Mor, mavi, yeşil, yeşil-sarı gibi renkler ise, soğuk renklerdir. Mekanlarda kullanıldığında, bir serinlik duygusu uyandırır. Sessizlik, sakinleşmek ve rahatlamak için uygun renklerdir. 

Soğuk renklerin kullanıldığı ortamlarda, geçen zaman olduğundan daha hızlı geçiyormuş gibi gelir. Mekanlar bu renklerle daha geniş gibi algılanır. İçinde bulunan eşyalar da, daha küçük ve daha hafifmiş gibi gelir. 

Doğal ışığın fazla olduğu çok güneşli ortamlarda kullanılırsa, ışığın dengelenmesine yardımcı olur. Isının yüksek olduğu yerlerde ise, bu renkler serinlik etkisi verdiğinden, ısı dengelenmesi sağlanır. 

Renklerin daha bir çok ilginç özelliği var. Burda saydıklarım yalnızca bir kaçı. Renklerin dünyasında, renkli bir dünyada olmak, biz insanlar için gerçek bir mucizedir. Renklerin olmadığı, sadece siyahla beyazın ya da grilerin hakim olduğu bir dünyada yaşamak anlamsız, tatsız tuzsuz olurdu gerçekten.

 
Toplam blog
: 30
: 12123
Kayıt tarihi
: 30.01.13
 
 

Anadolu Üniversitesi Tarih 4. sınıfta okuyorum. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat 4. sın..