Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '22

 
Kategori
Deneme
 

Romanlar

Bir gün Gürcüstan’da bir Pazar çıkışı. Renkli renkli insanlar gördüm.  Şarkı söylüyorlardı. Bazıları müzik aleti çalıyordu. Giyinişleri diğer insanlardan ayırt ediyordu. Sordum  “bunlar kimdir? Diye.  “Romandırlar” dediler. Sanki kendimi İstanbul’da hissettim.  Giyinmeleri ancak bu kadar, bizim ülkemizdeki romanlara benzer. Müzik de aynı ama, Gürcüde konuşuyorlardı. Acaba ataları buralara nerden geldiler diye düşünmeden edemedim.
 
Daha önce okumuştum. Romanların orjini hakkında farklı görüşler vardır. Bazı tarihçilerin romanların atalarının Trakya da yaşayan Daçyalılar olduğunu söyleyenler vardır.
 
Romanlara, Çingene de denir.
 
Bazı tarihçilerde Kuzey Hindistan kökenli olduklarını ileri sürerler. Sonra Avrupaya göz ediyorlar. Göçün tam zamanı bilinmiyor, ancak MS 6. yüzyıldan daha erken olmadığı tahmin ediliyor. . İran'da birkaç yüzyıl geçirdikten sonra, Bizans'a geliyorlar.
 
 Daha çok Balkan Yarımadasında yaşarlar. Örneğin, Bulgaristan'da Romanlar nüfusun %4.9'unu, Romanya'da - %3.3, Makedonya'da - %2.85'ini oluşturuyor.
 
Çeşitli meslekler icra edeler. Gümüşçü, demirci, kalaycı, nalbant, müzisyen, kaşık yapımcısı gibi. Bunlardan en göze çarpanı muzisyenliktir herhalde.  
 
Romanların iyi müzisyen olmaları onların genetik yapısı ile ilgilidir herhalde. İstanbulda sokaklarda, Taksim de enstrüman çalan inslanların çoğu romandır. Bu yazıyı okuyanlardan Ciguli’yi bilmeyen yoktur. Asıl adı Angel Yordanov Kapsov’dur.  Ciguli,1998 yazında İzmir Fuarı'nda sahnede İbrahim Tatlıses ve Sibel Can'ın arkasında çaldı. Bu sırada sergilediği renkli şovlarla adını müzik camiasında duyurdu. Sonra da 1999 yılının Ocak ayında çıkardığı Binnaz adlı parçayla uzun süre gündemde kaldı.
 
Ünlü şarkıcılardan Elvis Presley de bir romandı. Bu durum, Amerikan göç tarihi üzerine bir dergide yayınlanan bir yayından anlaşıldı. Dergiye göre, Elvis Presley, 18. yüzyılın başında Amerika Birleşik Devletleri'ne göç eden bir Alman Roman ailesinden geldiği belirtiyordu.
 
Meşhur roman sanatçılarda var. Bunlardan biri Charlie Chaplindir. Arşivinde bulunan bir mektubun verilerinin yayınlanmasından sonra bu durum anlaşıldı.
 
Futbolcu Zlatan Ibrahimovic. Fransız kulübü Paris Saint-Germain'in forveti ve İsveç milli takımının kaptanı ve en çok gol atan oyuncusudur. . 
 
 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..