Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '22

 
Kategori
Babalar Günü
 

Babalar Günü, hüzün olur

Bugün babalar günü.

Takvimde, her kesime bir gün var.

Sevgiler günü var, şubat ayında kutlanıyor,

Kadınlar günü var, mayıs ayında kutlanıyor.

Babalar günü neden olmasın.

Sizleri bilmem ama, babalar günün de bir hüzün basar beni, duygulanırım. Hüzün kelimesi Arapça kökenlidir. Hüzün kelimesinin TDK sözlüğündeki anlamı şu şekildedir: - Gönül üzgünlüğü, gam, keder, sıkıntı

Herkes de böyledir sanırım. Babası gelir insanın aklına. Yaptığı fedakârlıklar, gençliğinde dağ gibi, taşı sıksa eritecek kuvvetteki bir insanın, yıllar için içinde eriyip gitmesi insanın gözünün önüne gelir.  

Babalar da bir insan, onların çocuklarının hayatlarına yaptıkları katkıyı takdir etmek lazım.

Yemeyip, çocuğuna yediren, giymeyip, çocuğuna giydiren babalar mutlaka tanımışsındır.

Evini geçindirmek için, ağır işlerde çalışan, bazen de bunu hayatıyla ödeyen, bir baba karşılaşırsanız, duygulanmaz mısınız? Bu bir kamyon şoförü olabilir, ya da bir yerin çok derinlerine inen bir maden işçisi olabilir. Bu insan, bu baba, çocuğunu, ailesini daha bir yere getirmek için, o işi yapıyordu, tehlikelere giriyor, sonuç da olan bir kazada olan oluyor, ve hayatıyla ödüyor. Duygulanmaz mısınız? Sonra cenazesinde, tabutun başında, büyük çerçeveli resmi, vefat eden babanın çocuğa verirler, tören yapılır. O çocuğun daha iyi bir gelecek yaşaması için, o insan, o baba vefat etmiştir. İş de dünyamız böyle bir dünya.

Kim yapabilir bunu? Bir baba yapabilir.

Babalar günü tüm dünya da kutlanıyor, ama tam bir gün birliği yok, kimi ülkelerde çeşitli tarihlerde kutlansa da birçok ülke bu günü Haziran ayının üçüncü Pazar günü kutluyor.

İlk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmış.  

Nasıl ortaya çıkmış?

Bir rivayete göre, bir Amerikan iç savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd’un bu günün kutlanmasında epey çabaları olmuş. Bu Amerikalı kız, anneler günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünüyormuş, annesi de yokmuş bu kızın.  Dodd'un babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüş. Babasının doğum günü olan 5 Haziran imiş, bu Amerikalı kız 5 Haziranın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış, ama bu tarihe kadar hazırlıkları yetiştirememiş. Kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiş. Sonra haziran ayın 3 Pazar günü kutlanmamış. Daha sonraları, 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir.1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edilmiştir.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..