Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '22

 
Kategori
Kültürler
 

Anadolu Uygarlıkları

Öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, bulunduğumuz coğrafya da ilk çağ'dan beri bir çok uygarlık yaşamış. Anadolu, birçok uygarlığın beşiği olmuş. Olumlu iklim şartları, verimli toprakları bol su kaynaklarına sahip olması bu bölgede, çok uygarlık yaşamasına neden olmuştur sanıyorum.

Şimdi diyeceksiniz ki, kaç uygarlık yaşamıştır Anadolu’da?

Bu ancak yapılan kazılardan anlaşılabiliniyor. Arkeolojik kazılara göre,  İlk Çağ Anadolu medeniyetleri şu şekildedir; Hititler, Hattiler, Frigler, Lidyalılar, İyonyalılar, Urartular (MÖ 2.bin-Mö.600 yılları arasında), Persler (M.Ö 543-333) ,İskender İmparatorluğu,  Roma İmparatorluğu, Bizanslılar (395-1071), Türkler (1071-...

Hattiler, MÖ 2500-MÖ 1700 yılları arasında Anadolu'da yaşamışalardır. Daha sonra bu uygarlık, Hititlerle kaynaşmıştır ve Hatti kültürü, Hitit kültürü içinde yaşamaya devam etmiştir. Hitit uygarlığı, Kapadokya bölgesinde kurulmuştur. Başkentleri Hattuşaş (Boğazköy)'dür. Hititler Asurlular tarafından yıkılmıştırlar.

Frigler (M.Ö. 800 - M.Ö. 676) Sakarya nehri çevresinde yıllarında devlet kurdular. Friglerden günümüze kalan en önemli eser Kral Midas'ın Mezarıdır.

Lidyalılar, parayı ilk kullanan uygarlıktır.

İyonyalılar, en önemli şehir devletleri; Efes, Milet, Foça ve İzmir'dir. Bilim ve sanatta ileri gitmişlerdir. En önemli bilim adamları matematikte Tales ve Pisagor, tarihte Heredot, tıpta Hipokrat, felsefede Diojen'dir. İyon edebiyatının en önemli eseri Homeros'un İlyada ve Odesa destanıdır. Efes'teki Artemis Tapınağı ve Sisam'daki Hera Tapınağı, İyonyalılar'ın bizlere bıraktığı en önemli sanat eserleridir. Yunanistan da yaşayan insanlara, Yunanlı deriz, bu kelimenin yukardaki İyonya uygarlıktan hgedliği sanılmaktadır.

Urartular, Van Gölü ve çevresinde yaşamışlardır. Toprakkale, Çavuştepe, Patnos ve Kayalıdere kaleleri Urartular döneminden kalan eserlerdir.

Bu uygarlıklar önemlidir, çünkü matematiğin ve astronominin, geometrinin ortaya çıkışındaki öncü isimleri bu coğrafya da, bu uygarlıklarda yetişmişlerdir.  

Peki hiç düşündünüz mü, Anadolu kelimesi nereden gelmektedir diye?

Anadolu, bilindiği gibi Asya kıtasının en batısında yer alır. Bundan dolayı olsa gerek, Avrupalılar bu bölgeye Asia Minor 'Küçük Asya' demektedirler. Anadolu isminin Romalılar döneminde kullanılmaya başladığı sanılmaktadır. Romalılar’ın Anadolu'ya, 'Güneşin doğduğu yer' anlamını taşıyan 'Anatolia' dedikleri söyleniyor. Anadolu coğrafyası, tarih boyunca birçok istila ve göçe maruz kalmıştır.

Peki bu uygarlıklar, kayboldu, bu uygarlıkda insanlar nereye gitti? O da ayrı bir konu. Nasıl kayboldular,, yoksa aramızda yaşıyorlar mı?

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..