Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '17

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Romanya Hareketliliği

Erasmus+ programı kapsamında yürüttüğümüz “Ecological Literacy” projesinde 8-14 Ekim 2017 tarihleri arasındaki durağımız Romanya, Sibiu kentiydi. Başvuru formunda belirlenen programa göre, bu sefer öğrencilerimizle birlikte bu şirin kentteydik. Pazar sabahı Bükreş Henri Coanda Havaalanı’na iniş yaptık, koordinatör okuldan temsilciler bizi beklemekteydi. Proje etkinliklerini gerçekleştireceğimiz Sibiu şehrine doğru yola koyulduk. Beş saatlik bir yolculuktan sonra, otele, ev sahibi öğrencilerin ve velilerin bizi beklediği yere varmıştık. Tanışma ve karşılama merasiminden sonra, öğretmenler dinlenmek üzere otele; öğrenciler de ev sahipleriyle birlikte evlerine geçtiler. Öğleden sonra, biri Porumbacu Köyü’nde bulunan tamamen doğal malzemelerden yapılmış “Fairies Valley” Kalesi’ne; diğeri Avrig kasabasında bulunan Brukenthal Sarayı’na olmak üzere iki eğitici geziye katıldık.

Pazartesi sabahı, öğrenciler ev sahipleriyle birlikte okula gidip derslere katıldılar. Öğretmenler proje koordinatörü Gabriela Mirela JUGAR tarafından otelden alınıp okula getirildi. Kapıda bir Romanya geleneği olan tuz ekmek ikramı ile karşılandık. Yerel kostümler içindeki öğrenciler bizlere çiçekler verdiler. Daha sonra; okul müdürü Mihai Victorin ORDEAN, proje koordinatörü Gabriela Mirela JUGAR ve Avrupa Birliği Projeleri Müfettişi Anca VOINEAG’ın açılış konuşmalarını, ortakların birbirlerine sembolik hediyeler takdimi takip etti.  Öğrenciler tarafından hazırlanan müzikal ve halk dansları gösterisi tüm katılımcıları mest etmişti.

Karşılama töreninin ardından, ev sahibi okulu tanıtıcı bir keşif gezisine çıktık ve hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin dahil olduğu bir atolye çalışmasına katıldık. Okulda çekilen grup fotoğraflarından sonra, altı ülkenin koordinatörleri, diğer etkinlikleri planlamak ve fikir alışverişinde bulunmak üzere proje toplantısı gerçekleştirdik.

Salı sabahı, Sibiu Belediye Binası’nda belediye başkanı yardımcısıyla buluştuk ve proje temamızla ilgili yapılan çalışmalardan bahsettik. Belediye Binası’ndan ayrıldıktan sonra, şehrin tarihi yerlerini incelemeye koyulduk. Tüm öğrenci ve öğretmenlerin katıldığı öğle yemeğinden sonra, proje yönetimi ile ilgili ayrıntıları konuşmak üzere bir proje toplantısı gerçekleştirdik. Öğleden sonra, serbest zamandı, aile ve arkadaşlarımız için alışveriş yapma fırsatı bulduk.

Çarşamba günü doğa gezisine ayrılmıştı. ELIT ekibi, çimlerle kaplı Raul Sadului zirvesini ve burada bulunan geleneksel evleri, avcı kulübelerini hayranlıkla izledi. Yorucu fakat eğlenceli dağ yürüyüşünden sonra tüm ekip kısa süreli dinlenmek için otele çekildi. Akşam yemeği ve kısa bir toplantının ardından Sibiu’daki dördüncü günü de bitirmiştik.

Perşembe günü, kahvaltıdan hemen sonra dünyanın en büyük açık hava müzesi olan Astra Müzesini ve muhteşem Astra Gölü ile çevrili Dumbrava Ormanı’nı gezdik. Dünyanın en büyük açık hava müzesinde bulunan 300’den fazla bina, su ve yel değirmenleri ile meyve, şarap ve yağ presleri Romanya’nın köy mimarisini yansıtan kültür mirası gibiydi adeta. Astra Müzesi’nde gerçekleştirilen atölye çalışmasının ardından hep birlikte öğle yemeğine geçildi.

Cuma günü sabahın erken saatlerinde, Mureş Nehri üzerinde kurulu, yedi burçlu gösterişli yapısıyla içinde Ortodoks ve Katolik Kiliselerinin, kütüphane ve sarayların  bulunduğu kaleyi gördüğümüz Alba Iulia Şehri’ne ilginç bir gezi düzenledik. Öğleden sonra, tüm katılımcılar Transilvanya Bölgesi’ndeki en güzel on yerden biri olabilecek Turda Tuz Madeni’ne gittik. 2008-2010 yılları arasında restore edilen madende asansörle en tepeye çıkıp madeni ve içinde gondolların olduğu gölü kuş bakışı izledik.

Cumartesi sabahı, kahvaltının ardından etkinlik ve katılım sertifikaları dağıtım töreni gerçekleştirildi. Sibiu şehrinde geçirdiğimiz son gündü. Sertifika töreninin ardından hazırlıkları tamamlayıp evimize dönmek üzere Bükreş havaalanına doğru yola koyulduk.

08-14 Ekim 2017 tarihleri arasında Sibiu’da geçirdiğimiz süre boyunca her zaman yanımızda olan, ilginç ve eğitici etkinlikler hazırlayıp harika zaman geçirmemizi sağlayan okul müdürü Mihai Victorin Ordean, proje koordinatörü Gabriela Mirela Jugar, proje ekibinin değerli üyelerine, ev sahibi öğrenciler ve ailelerine teşekkür ederiz.

 

 

 
Toplam blog
: 6
: 560
Kayıt tarihi
: 10.10.16
 
 

Gaziantep'te İngilizce öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Bir süredir çevre bilinci, geri dönüşü..