Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '07

 
Kategori
İnternet
 

RSS kullanıyor musunuz?

RSS kullanıyor musunuz?
 

İnternetteki web sitelerinin sayısı gün geçtikçe artarken içerik miktarı da çığ gibi büyüyor. Son yapılan araştırmalar, okuyucuların artık internet gazetelerini ve haber portallerini daha çok tercih ettiğini gösteriyor. Ancak, bu tür siteler arasında dolaşarak yeni bilgileri edinmeye çalışanlar zamanlarının oldukça büyük bir bölümünü bilgisayar karşısında geçirmek durumunda kalıyorlar.

Bu durumda imdadımıza yine teknolojik bir çözüm yetişiyor: RSS. İngilizce’de “Real Simple Syndication - Gerçek Basit Dağıtım” veya “Rich Site Summary - Zengin Site Özeti” sözcüklerinin baş harfinden oluşan RSS teknolojisi ile, takip etmek istediğiniz siteye girme gereği duymadan gelişmeleri ve değişikliklerden anında haberdar olabiliyorsunuz.

Bunun için öncelikli olarak bir RSS okuyucusuna sahip olmanız gerekiyor. RSS okuyucular bilgisayarınıza bağımsız olarak yükleyip çalıştırabildiğiniz bir program olabildiği gibi Google gibi portallerden alınan bir hizmet şeklinde de olabiliyor. Ben şahsen, Google hesabım olduğundan, bilgisayarıma herhangi bir program yüklememek için, ve ayrıca dünyanın her tarafından erişebileceğimden dolayı ikinci çözümü yeğleyenlerdenim.

Eğer RSS programını yüklediyseniz veya bir portalde bu hizmetten yararlanmak istiyorsanız, yapacağınız şey çok basit. Yakından izlemek istediğiniz sitenin RSS yol bilgisini kullanıdığınız program veya hizmet ekranına kaydetmek. Tabi, bunun için o sitede RSS desteğinin var olması gerekiyor. Bunu da, sitenin ana sayfasında genellikle turuncu renkte olan RSS veya XML butonundan anlayabiliyoruz.

RSS programınıza eklediğiniz sitelerin, değişen içeriği anında size ulaşıyor. Site sahibinin tercihine bağlı olarak yalnızca başlık görebilir ya da başlığın altında bir iki satır ayrıntı veya haberin tamamını görebilirsiniz. Eğer haberin tamamına RSS erişimi ile ulaşılamamışsa sizin yapacağını şey RSS okuyucunuzda haberin linkine tıklayarak haber kaynağı siteye ulaşmak olacaktır.

RSS konusunda çok ayrıntılı bilgiyi ve internetten ücretsiz bulunabilecek RSS okuyucu programlarının listesini www.rssnedir.com web sitesinde bulabilirsiniz. Bu arada, yazarı olduğum Yeni Adana gazetesinin hala RSS desteği olmadığını yöneticilere anımsatırım. Bu destek olduğu taktirde okuyucu sayısı önemli oranda artacaktır.

 
Toplam blog
: 29
: 3606
Kayıt tarihi
: 22.02.07
 
 

Uçak yüksek mühendisiyim. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Okumayı, yazmayı, gezmeyi, görmeyi, yeni şeyler..