​ Türk mucitler aranıyor / Yeni Ürünler / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '07

 
Kategori
Yeni Ürünler
 

Türk mucitler aranıyor

Türk mucitler aranıyor
 

Televizyon kanallarının bir çoğu, son dönemlerde giderek yozlaşarak yalnızca popüler kültüre hizmet eder oldular. Geniş kitlelerin ilgisini çeken popstar ve biri bizi gözetliyor türünden programlar günlerce gündemde kaldılar. Birbirinin benzeri onlarca dizi insanları TV karşısında esir alıyor. Bazı kanallar, hala bu tür programlar yapmayı sürdürüyorlar. Çünkü, onların tek sorunu nitelikli yayınlar değil “rating” dedikleri izlenme oranının artması. Kısacası, “rating” ne kadar artarsa reklam gelirleri de o oranda yükseliyor. Yani, para geliyor.

Benim sıkça izlediğim NTV kanalı ise her zaman olduğu gibi yayınlarıyla toplumsal, kültürel ve sanatsal konulara, düzeyli tartışmalara ağırlık veriyor. Çizgisini koruyor, “rating” artırmak uğruna kalitesizliğe ödün vermiyor.

NTV yakında yayına başlayacağı “Türk Mucit Aranıyor” adında bir yarışma programı hazırlıyor. Türk Patent Enstitüsü ve Türk Telekom’un katkılarıyla hazırlanan programın amacı, Türk insanının ruhunda var olan “mucit” yönünü açığa çıkarmak, bireysel yaratıcılığı desteklemek, henüz keşfedilmeyi bekleyen yerli buluşçularımızın bir nebze olsun önünü açabilmek. Yarışmayla; teknoloji harikalarını bulmak değil, hayatı kolaylaştıracak orijinal projeler, insanların satın alacağı işleri keşfetmek hedefleniyor. Üstelik birinciye 100.000 YTL ödül de var.

Yarışmanın ön elemelerinin ilki 9 Nisan tarihinde Gaziantep ilimizde yapılacak. Öteki elemeler ise İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Trabzon şehirlerinde gerçekleştirilecek. Yarışma jürisinde Türkiye’nin yakından tanıdığı Jeoloji alanında uluslararası üne sahip Prof. Celal Şengör, gazeteci ve iletişimci Betül Mardin, M.A.R.K.A.’nın kurucusu Hulusi Derici ve tasarım uzmanı Özlem Yalım yer alıyor.

Ülkelerin buluş gücünü değerlendirme ölçütlerinden birisi alınan patent sayısıdır. ABD Patent ve Marka Tescil Ofisi tarafından 2006 yılı içinde toplam 172 bin 771 adet patent verilmiş. IBM ise geçen yıl toplam 3 bin 621 yeni patentle, ABD’nin en fazla patent alan şirketi olmuş. Peki, Türkiye’de ne olmuş dersiniz? Ülkemizde geçen yıl verilen toplam patent sayısı topu topu bin doksandokuz adet. Yani, IBM’in sadece ABD içerisinde aldığı patent sayısının üçte biri bile değil.

Yeniliği ve teknik buluşları aktaran bilgilendirici yayınların gerek televizyonlarda, gerekse dergi ve gazetelerde artması, okullarda yarışmalar yapılması toplumun yaratıcı gücünü kamçılayacaktır.

Yarışmaya katılmak isteyen mucit adayları www.turkmucit.tv web sitesinden gereken ayrıntılı bilgiyi ve başvuru formunu bulabilirler.

Haydi, yurdumun Mucit Macit’leri, Zihni Sinir’leri … Gösterin yeteneklerinizi …

 
Toplam blog
: 29
: 3606
Kayıt tarihi
: 22.02.07
 
 

Uçak yüksek mühendisiyim. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. Okumayı, yazmayı, gezmeyi, görmeyi, yeni şeyler..