Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '09

 
Kategori
Kitap
 

Saddam ve yüz kuruşluk romanı!..

Saddam ve yüz kuruşluk romanı!..
 

Kitap fuarları, indirimlerle, promosyonlarla çeşitli fırsatlar da sunuyor.

İzmir kitap fuarında standları gezerken, bir yerde tanesi 1 TL (yüz kuruş)"den kitaplar satılıyordu.

Bu tür kitaplar genellikle harcı alem kitaplardır; pek bir içerik sunmaz insana; ama ben yine de şöyle bir göz attım.

Yüz kuruşluk kitaplardan birisi dikkatimi çekti: Saddam Hüseyin, Defol Git Lanetli!..

Kitap Saddam'ın son romanı.. Kitabın arkasında verilen bilgiye göre, son günlerde bütün dünya bu romanı tartışıyormuş ama ben bu tartışmadan hiç bir şekilde haberdar olmamıştım.

Üstelik bu kitap Saddam'ın ikinci romanı imiş.. Saddam, daha önce Irak'ta bestseller olan (sanki başka ihtimal varmış gibi) "Zabibah ve Kral" adlı bir roman daha yazmış.

Irak'ın ABD güçleri tarafından işgal edildiği günlerde tamamlamış romanını Saddam ve "Irak'ta ve dünyada haksız bir şekilde can veren tüm mazlum insanlara.." ithaf etmiş.

Roman Hz. İbrahim'i çağrıştıran baba İbrahim ve üç oğlunun öyküsünü anlatarak başlıyor. Üç oğuldan ikisi babalarının misyonuna uygun inanç ehli insanlar olurken, bir tanesi babasının yolundan çıkarak, dünyaya ve dünyayının malına mülküne meylediyor. Şeytanın saptırdığı bu çocuğun adı da Haskil..

Haskil, aslında bugünki İsrail'i temsil ediyor. Mal ve mülk hırsına makam ve mevki hırsını da ekleyen Haskil, babasına ihanet ediyor. Arap kabilelerini parayla veya çeşitli entrikalarla kandırıp sonunda onlara reis oluyor. En büyük destekçisi de ABD'yi temsil eden Rum kabile reisi...

Saddam'ın "Arap milliyetçisi" bakışının bir eseri olmuş roman.. Aslında bir diktatörün bir tür "günah çıkarma" çabası da denilebilir. Saddam, romanında "Rum köpeği" diye aşağıladığı Amerika'nın güdümünde yıllarca kendi halkına ve bölgeye zulmettikten sonra, kitapta Haskil'e ( İsrail) ve Rum reis'e ( Amerika) karşı Arap milliyetçiliği ile isyan bayrağı açan Salim'in yerine koyuyor kendini..

Evet, romanın sonunda Salim isimli Arap milliyetçisi gençle, onun nişanlısı Nekwa birlikte kendi halklarını örgütleyerek, kendi soylarından olduğu halde Şeytana uyarak yoldan çıkan Haskil'i ve menfaatleri gereği onun destekçisi durumunda olan Rum reisi alt ediyorlar.

Roman'da 11 Eylül'de uçak taarruzuyle yıkılan "ikiz kuleler", ikiz burçlar olarak yerini alıyor. Kulelerin çöküşü bir tür emperyalist sömürü'nın sonu olarak vurgulanıyor.

Saddam'ın en yakınlarındaki adamlarından biri Onun son yıllarında yazmaya ağırlık verdiğini söylüyor. Nitekim 2003 Yılınan Mart aylarında Amerika Irak'a girmek için son hazırlıklarını yaparken, Irak ordularının başkomutanı Saddam Hüseyin sözünü ettiğimiz bu romanını tamamlamak üzere mesai sarfediyormuş..

Yer yer Kuran ayetleriyle desteklediği romanında Saddam, hayatının son deminde gerçekleri görmüş bir adam izlenimi veriyor. Ama sadece "Badel harab el-Basra" değil, bütün "Irak" yıkıldıktan sonra..

Saddam yaşarken bir keresinde televizyonda görmüştüm.. Haktan biri onun elini öpmek için yaklaşırken, her an kendisini parçalayacak vahşi bir hayvana yaklaşır gibi bir korkuyla yaklaşıyordu Saddam'a.. İktidarı uğruna binlerce, yüzbinlerce insanı katletmiş; milyonlarca Müslümanın ölümüne neden olan savaşları başlatmış Saddam, "Defol git lanetli" adlı romanında "zalimler"den ve "hainler" den bahsediyor!!!..

Orta doğunun en "kudretli" diktatörü iken "saltanatının yerinde yeller esiyor" şimdi. Yazdığı roman da sadece 1 TL'ye satılıyor.. Yani yüz kuruşa!..

Diktatör zalimlerin sonu başka ne olmuştur ki!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..