Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sağlık turizmine yeni bir bakış…

Sağlık turizmine yeni bir bakış…
 

25.10.2013

Bilindiği üzere; sağlık turizmi günümüzde oldukça hızlı ilerleyen hizmet sektörü olmuştur. Türkiye gibi cennet bir ülkede doğru kullanıldığı zaman hem istihdamı artıracak hem de ekonomimize önemli katkılarda bulunacaktır.

Dünya Yaşlılık Derneği Yaşlı Sağlık Turizmi; Methodist Internatinal Hastanesi (Merkezi Texsas /Houston"da bulunan, Dünyanın en büyük Medikal Kompleksi) Başkan Yardımcısı Dr. Sarper Tanlı ve Senior Asist'in Pazarlama Müdürü Nermin Yıldırım Dünya Yaşlılık Derneği Projeler ekibinde Danışman ve Koordinatörlük görevine geldiler.

Dünya Yaşlılık Derneği yönetimi; DÜYADER Yaşlı Sağlık Turizmi Genel Koordinatörü Nermin Yıldırım'a ve DÜYADER Yaşlı Sağlık Turizmi Danışmanı, Dr. Sarper Tanlı'ya yapılacak olan çalışmalarda destek vereceklerinden dolayı teşekkür ettiklerini ve Dünyada Yaşlı Turizmi ile ilgili yapılanma içinde artık söz sahibi olmak istediklerini özellikle belirtti.

Yıldırım Sloganlarının; “Genç Yaşa, Geç Yaşlan” olduğunu belirtti ve sağlık turizmi ile ilgili bilgiler verdi.

Dünya Yaşlılık Derneğinin yaşlı Sağlık Turizm Hedefleri neler?

Yaşlılara, kabuğunun içinde değil, hayatın içinde yer alacakları yaşam alanları oluşturmak,

Yaşlısıyla, genciyle birlikte yaşayan bir toplum yaratmak,

Yaşlansa da üreten bireyler oluşturmak,

Yaşlılara yönelik hizmetleriyle dünyaya örnek olan bakım modelleri ve yaşam köyleri oluşturmak,

Yaşlı Bakımevleri ve yaşam köylerinin standartlarını oluşturmaktır.

Türkiye’de Yaşlı Turizm Uygulamaları hakkında neler söylersiniz?

Sağlık turizmi ve yaşlı bakım turizmi, Türkiye'de ve dünyada hızla gelişen bir sektör konumundadır. Türkiye’de sağlık hizmetleri sunumunda son on yılda büyük gelişme yaşanmaktadır.

Bununla birlikte dünyada “yaşlı turizmi” gelirleri ile Türkiye’nin yaşlı turizm gelirleri karşılaştırıldığında, ülkemizin çok küçük bir gelir payına sahip olduğu bilinmektedir.

Uzmanlar, gelecekte sağlık turizminin ana hedef kitlesinin “sağlık bakım hizmetleri” olması gerektiğini belirtmektedir. Hem hastanın hem de ailesinin Türkiye’nin şartlarından faydalanması ve doğal ortamlarda tedavi  yöntemlerinin potansiyel tercih nedenlerinin en başında olacağı çeşitli kaynaklarca açıklanmaktadır.

Türkiye’ye gelen turistlerin %34’ü Batı Akdeniz Bölgesi’ni tercih etmektedir. Bu eğilim, yaşlı turizmini de etkileyen bir faktördür.

Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel dokusu nedeni ile halen yaşlılar açısından en çok tercih edilen iller Isparta, Antalya ve Burdur’dur. Bu illerin yaşlı turizminde giderek popülaritesi artmaktadır. Antalya Yaşlı Turizmi pilot çalışmalarında ön sırada yer almaktadır.

Avrupa’da sağlık turizmi nasıl?

Üçüncü yaş turizmi olarak da adlandırılan yaşlı turizmi, Avrupa'da son yıllarda yaygınlık kazanıyor. Norveç, bu alanı yasa ile desteklerken Almanya, Hollanda gibi ülkeler de sağlık turizmi adı altında çeşitli destekler veriyorlar.

Bu konuda bir yasa çıkaran ve yaşlılarını Akdeniz ülkelerine gönderen kuzeyin soğuk ülkesi Norveç, başı çekmektedir. Hali hazırda 850 bin 65 yaş üstü vatandaşı bulunan Norveç hükümeti, her yıl sağlık fonundan bu yaşlı nüfusa bakımı, tatil masrafları için 250 milyon dolar ayırmaktadır. Bu fondan kişi başı 3 bin Euro 'ya kadar harcama yapılabilmektedir. Zira bu maliyet Norveç'te yapılsa iki katına çıkacaktır. Bu yüzden Norveç açısından yaşlılarına ülke dışında bakmak, devlete yüzde 50 tasarruf sağlamaktadır. Üstelik vatandaşlarının Türkiye gibi ülkelerdeki en pahalı ve kaliteli otellerde kalmalarına rağmen bakım hizmetinin Norveç’e göre daha tasarruflu olduğu rakamlarla açıktır.

Türkiye’de Sağlık Turizm’inin Avantajları ile ilgili neler söylersiniz?

Türkiye, termal kaynaklarda dünyada 7. sıradadır.

Türkiye’nin çok çeşitli yurt dışı turizm dalları ve şirketleri ile bağlantıları vardır.

Hastane tesislerinin ve tesislerin altyapısının kalitesi yüksektir.

Yüksek standartta sağlık hizmet sağlayıcıları vardır.

Türkiye, JCI tarafından akredite edilmiş 39 hastanesi ile 2. sırada yer almaktadır.

Diğer ülkelere göre fiyat avantajı vardır.

Coğrafik lokasyonu Avrupa ve Asya ülkelerine yakınlığı ile avantajlı noktadadır.

Tarihi, doğası, kültürel zenginliği yüksektir. Deniz, dağ, macera, kültür ve sağlık turizmlerine hitap eden kaliteli ve çok sayıda turizm tesisi vardır.

Dört mevsim aynı anda yaşanabilir.

Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine direkt uçuş olanağı olan uluslararası havaalanları vardır.

Doğal turizm için çok yüksek potansiyeli vardır; termal turizm, mağara turizmi, şifalı bitki tedavi turizmi, deniz suyu vb.

***

Umuyoruz ki, Ülkemizdeki bu fevkalade önemli avantajları daha etkili ve etkin kullanılması yolunda yol kat eder ve genç büyüklere daha sağlıklı, yaşam kalitelerini artırmaya yönelik huzurlu ve  mutlu bir hayat yaşamalarını dileriz.

e-mail:belginturan@gmail.com 

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara