- Kategori
- Beslenme
Sağlıklı Oruç Tutmak İçin Öneriler
1-İftar sahur arasında 1.5 2 lt su tüketin
Oruc tutulan zamanın uzun olması nedeniyle vücudumuzda sıvı kaybı artacaktır..Bu nedenle iftarınıza mutlaka önce yudum yudum su içerek başlayın. Bağırsak hareketlerinin düzenli olması vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi için Su yerine çay kahve asitli içecekleri koymayın. İftar ille sahur arasında mutlaka 2.5-3 lt su içemeye çalışın.
2- HIZLI YEMEK YEMEYİN:
Uzun süren açlığın arkasından yemek yeme hızınızı mutlaka kontrol edin. Yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmek hem sindirim sisteminizin sağlığına hem de kilo kontrolüne yardımcı olur.
3- İFTAR ÖĞÜNÜNÜ BÖLEREK TÜKETİN :
İftar öğününüzü HIZLA BİR KEREDE DEĞİL mutlaka iki veya üç aşamada tüketmeye gayret edin. Arada mutlaka bir çay içimi VEYA 5 DK kadar mola verin. Eger alışkanlıklarınız arasında iftarınıza iftariyeliklerle başlamak var ise mutlaka yemek yeme hızınıza ve seçiminize dikkat edin: 1 dilim az yağlı peynir, 2-3 zeytin,1-2 hurma, 1 avuç içi kadar pide (mümkünse kepekli) veya 1 dilim tam buğday ekmeği domates salatalık ve açık çay şeklinde olabilir. (kaymak, tereyağı uzak durulması gerekenler) Ancak bu küçük atıştırmalıkları mutlaka yavaş ve iyi çiğneyerek tüketmeye çalışın. İftariyeliklerinizi atıştırdıktan sonra 1 küçük kase az yağlı bir çorba hem tokluğunuzu destekleyecek hem de sindiriminize yardımcı olacaktır.
4-LİFTEN ZENGİN BESLENMEYİ İHMAL ETMEYİN :
Lif vitamin mineral ve antioksidanlar açısından zengin olan salalata iftar sofralarınız da mutlaka hak ettiği yeri almalı. Salatalarınızı soslar yerine sadece limon ve az zeytinyağı ile lezzetlendirin
5 –SEBZE YEMEKLERİNİ HERGÜN TÜKETİN
İftarlarınızda mevsim sebzelerinden oluşan zeytinyağlı veya et içeren etli sebze yemeğini besin çeşitliliği , lif ve doygunluğa yardımcı olması açısından tüketmeye gayret edin . .
6- HERGÜN 2-3 BARDAK SÜT VEYA YOĞURT TÜKETİN
Yapılan çalışmalar ramazan döneminde SÜT ,YOĞURT VE AYRAN tüketiminin azaldığını göstermektedir. Gerek kalsiyum , protein ve karbonhidrat içermesi gerekse kilo yönetimine destek olması açısından mutlaka iftarlarınızda yoğurt , ayran veya cacık bulundurmaya gayret edin.
7- İFTAR VE SAHUR ARASINDA ÖĞÜN OLSUN
İftar ile sahur arasında kan şekeri sindirim sisteminiz sağlığı ve kilonuzun iyi yönetetilebilmesi için mutlaka 2-3 ara öğün tüketin
Uyanık olduğunuz saatler içinde 1-2 saat ara ile küçük ara öğün tüketmek ile bir öğünde yoğun yiyecek tüketmenizi engel ve kilo yönetiminize yardımcı olur.
8- 2-3 PORSİYON MEYVE TÜKETİN
Ara öğünlerde ölçülü olmak kaydı ile mevsim meyvesi (kabukları ile yenilebilen meyveleri kabukları ile yenmek kaydıyla ) ile birlikte süt veya yoğurt veya ceviz badem tüketerek iştah ve kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.
9- HAREKETLİ OLUN :
İftardan 30-40 dk sonra sonra hafif yürüyüşler yaparak hareketliliğinizi arttırarak kan şekerinizi ve kilonuzu dengeleyebilirsiniz.
10 –TATLI YI TADINDA BIRAKIN :
Canınız tatlı isterse önceliğinizin sütlü ( eger bir sağlık sorununuz yok ise ) Üzerine bir miktar tarcın ve ceviz ilave ederek kan sekerinizin (eğer diyabet vb sağlık sorununuz yok ise ) ölçülü tükettiğinizde dengede kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
SAHURSUZ ORUÇ TUTMAYIN !!!!!!!
Sahur oruç tutarken en önemli öğündür.Sahuru mutlaka tüketin . Ağır yemeklerden et yemekleri , pilav, kızartma ve çok yağlı börek vb uzak durarak sahur yapmaya çalışın.
Genellikle tercihiniz Kahvaltı şeklinde : yumurta ,peynir domates salatalık açık çay kepekli ekmek , zeytin , ceviz taze meyve ve kuru meyve seçeneklerini menemen, vb olmalıdır.. Ağır yemeklerden et yemekleri , pilav, kızartma ve çok yağlı börek vb sağlığınız açısından uzak durmaya çalışın.
Sahurda su içmeyi ihmal etmeyin.
SAHURDAN YAKLAŞIK 30 DK SONRA YATMAYA GAYRET EDİN