Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '11

 
Kategori
Sağlık
 

Sağlıkta katkı payları

Sağlıkta katkı payları
 

Sağlık bakanlığının çalışmalarını izliyor sağlıkta yapılan yenilikleri takip ediyoruz. Bu değişim ve yenilikler sağlık bakanı Dr. Recep Akdağ sayesinde gerçekleşti. 

Tam gün yasasının çıkarılması, aile hekimliğinin getirilmesi, ambulans helikopter ve uçakların alınması, hastalara yazılan ilaçların kontrol edilmesi, barkot uygulaması, TC numarası ve kimliğinizle istediğiniz sağlık kuruluşunda muayene olabiliyorsunuz. 

Önceden herhangi bir sağlık merkezine gidebilmeniz için; çalıştığınız kurumdan sevk almanız ve yanınızda sağlık karnesi olması, izinli, tatilde ve başka bir yerde iseniz rahatsızlandığınızda, kaymakam ve valiliğe dilekçeyle başvuracaksınız. Orası milli eğitim müdürlüğüne havale edecek, sevk yazılacak, sağlık ocağına, hastaneye ve eczaneye gidilecek. İlaçları aldığınızda parasını ödeyip, fatura alacaksınız. Döndüğünüzde çalıştığınız kuruma, faturaları verdiğinizde evraklar incelenip, eksiklikler varsa tamamlamanız istenecek. Aradan üç beş ay geçecek, kurumun zamanında göndermediyse ödenmeyecek veya düyuna kalacak vb. 

Sağlık bakanlığının yaptığı yenilikler, Cumhuriyet tarihindeki en önemli yeniliklerdir. Sağlıktaki yolsuzluklara son vermek, insana, insan sağlığına değer vermek amacıyla yapılmıştır. 

Sağlık bakanı Sayın Recep Akdağ’ın çalışmaları başarılı bulunduğu için 3. dönemde yine sağlık bakanı olarak atandı. 

Ancak vatandaşın tasvip etmediği “Sağlık hizmetlerinde alınan katkı payları” var. “11 Temmuz da özel hastane göz polikilikliğine gittim. Kayıtta 12 TL peşin aldılar. İlaç yazıldı, eczanede ilaç tutarı 12Tl, ilaç katkı parası 3Tl, hastane için ödenmesi gereken katkı payı 3 TL , 6 TL ‘de eczaneye verdik.” 

Bir kişinin; özel hastanede bir poliklinikteki hasta muayene maliyeti 18 TL, ulaşım masrafı varsa, eklediğinizde toplam 22 TL cebinizden çıkan para. 

Devlet hastanesinde katkı payı 8Tl, üniversite hastanesinde 10Tl. 

Sağlık Ocaklarında 3 TL’ idi sonradan kaldırıldı. 

Sadece bir kişinin hastanede bir poliklinikteki maliyeti, ailedeki hasta kişi ve poliklinik sayısı arttıkça rakam katlanarak büyüyor ve vatandaşın canı yanıyor. 

Katkı payı uygulamasına geçilince doktorların maaşları 5-6 kat artırıldı. 

Hastalardan kesilen katkı paylarının bir bölümü doktorlar ve sağlık çalışanlarına verilmektedir. 

Ekonomik durumu iyi, iki maaşlı ve yan geliri olanlar katkı paylarını ödeyebilir. 

Geçim sıkıntısı çeken ve geliri az olanlar ne yapsın?.. 

Temel sağlık hizmetlerinde, alınan katkı payları oranları düşürülmeli, sembolik olmalı veya vatandaşın ekonomik durumlarına göre yeniden düzenlenmelidir. 

Ne dersiniz sevgili okurlar?.. 

Günlerinizin sağlıklı ve mutlu geçmesi dileğiyle hoşçakalın !... 

Ahmet Demir - Salihli 

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..