Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '11

 
Kategori
Seçim
 

2011 Milletvekili seçimindeki yenilikler

2011 Milletvekili seçimindeki yenilikler
 

Daha önceki seçimlerde, seksen sekiz yıldır tahta sandıklarda, sıra ve masaların yan yana veya dik getirilmesi, üzerine perde çekilmesi ile oluşturulan ucube kapalı bir yerde oyumuzu kullanıyorduk. 

2011 milletvekili genel seçimlerinde birçok yenilikler yapılmış. Şeffaf beyaz plastikten bir oy sandığı, evet kaşesi ve yeni hazır kabinler. 

12 Haziran 2011 Pazar günü oy vermek için sandık başına gittiğimizde, şeffaf beyaz oy sandığı gördük. Mühürlenmiş, üstünde kaç numaralı sandık olduğunu belirten yazı. 

Görevli kimliğinizi soruyor. Elinde “evet” kaşesini boş bir kâğıt üstünde, nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak gösteriyor. 

Oy pusulası, sarı zarf ve evet kaşesini alıp, kabine girdiğinizde perdeyi çekip, oyunuzu kullanıyorsunuz.. Istampayla, mühürle, mürekkeple uğraşmıyorsunuz. Eskiden mühürle evet oyu kullanıldığında mürekkep sorun oluyordu.” Evet, “ yazısı diğer partilerin bulunduğu bölümlere geçebiliyordu. 

Hiçbir seçimde bu kadar rahat oy kullandığımı hatırlamıyorum. Oy kullanılan sandıklarda sıra ve kalabalık yoktu. 

Seçimler bittikten iki saat, bilemediniz üç saat sonra seçim sonuçları belli oldu. Bütün bunlar teknolojinin kullanılmasıyla gerçekleşti. 

İnternette oy kullanılan sandıklardaki partilerin aldıkları, geçerli ve geçersiz oylar, o sandıktaki seçmen sayısı vb. bilgileri anında görebiliyorsunuz. 

Cumhuriyet tarihinde yapılan seçimler içinde en şeffaf seçim, 2011milletvekili genel seçimleridir. Bu seçimlerde mükerrer oy kullanılması, hile yapılması kesinlikle mümkün değil. 

İnternet ortamında, oturduğunuz evde, apartmanda veya sitede kimlerin oy kullanacağı ismiyle, kapı numarasıyla görebiliyorsunuz. 

Cumhuriyet döneminde ilk milletvekili seçimleri 1923’de yapıldı. Tam 88 yıl sonra 2011 milletvekili genel seçimlerinde, modern, çağdaş, yenilikler getirildi ve uygulandı. 

2011 Milletvekili Genel Seçimlerin Getirilen Önemli Yenilikler: 

1-Reklam panoları dışında afişleme yapılmayacak ve çevre kirliliği engellenecek. 

2-Reklam panolarının hangi gün kullanılacağına kura ile belirlenecek. 

3-Seçim propagandası gün batımından sonraki iki saat daha devam edecek. 

4-Seçimlerde sandıklar şeffaf olacak. 

5-Seçimlerde “Evet” kaşesi kullanılacak. 

6-Oylar iki kez sayılacak. 

7-Oy pusulaları renkli olacak. 

8- Sandıklarda, kabinlerde ve zarfın üzerinde YSK yazısı ve logosu bulunacak. 

9-Polis çağırma yetkisi sandık üyelerinde verilecek. 

10-Seçimlerde YSK veri tabanları ve seçim bilgilerini isteyen partilere eş zamanlı olarak verilecek. Seçim yasakları sona erdiğinde; siyasi partiler seçim bilgilerini kamuoyuna açıklayabilecek ve teşkilatlarına gönderebilecek. 

11-Son seçimlerde en çok oy alan 4 siyasi parti, YSK’ da gözlemci bulundurabilecek. 

12-Güvenlik görevlileri seçim sandığının 20 metre yakınında olabilecek. 

13-Üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanılabilecek. TC kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kağıdının gösterilmesi yeterli olacak. 

14-YSK, illerin ve seçim çevrelerinin çıkaracakları milletvekili sayılarını 2010 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre yeniden belirledi. 

15- Oy kullandıktan sonra parmak boyama işlemi yapılmayacak.  


Gerçektende 2011 milletvekili genel seçimlerinde yenilikler yapılmış, teknoloji kullanılmış, herkesin beğendiği, takdir ettiği şeffaf bir seçim olmuştur. 

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..