Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '10

 
Kategori
Öykü
 

Şahi(dördüncü bölüm)

Şahi(dördüncü bölüm)
 

Bütün bu olup bitenleri bir ağacın arkasından izleyen Urban, bir fırsatını bulup, yeniçeriler, elçilerin atlarını dehlerken, gizlice taş taşıyan ırgatların arasına karıştı. Tam koca bir taşı kucaklayıp götürmeye çalışırken, Muslihiddin Ağa’nın sert bakışlarıyla karşılaştı. Bu bakışları hayra yormayan Urban, suçlulara has bir eziklikle kızardı. Buram buram terlemeye başladı. Oysaki Muslihiddin Ağa, bütün ırgatlar yalınayak çalışırken karşısındaki bu çarıklının kim olduğunu merak etmişti.

Urban, korku içinde boğazı düğümlenerek kendisinin Macar olduğunu ve top dökücüsü olduğunu söyledi. Eğer izin verilirse Devletlû ile mühim bir iş görüşmek isterdi. Sultan Mehmed Han, öteden beridir ateşli silahlara ve toplara düşkündü. Bunu çok iyi bilen Muslihiddin Ağa bir kez daha hünkâra haber etti. Devletlû bir müddet sonra “buyursun” dedi.

Urban, genç padişahın huzuruna titreye titreye geldi. Biraz evvel ki şahit olduğu olaylardan ötürü cesareti kırılmıştı. Ama genç padişah son derece sakin gülümseyerek karşıladı onu.

Urban, Bizans İmparatoruna anlattıklarını Sultan Mehmed’e de anlattı. Genç padişah ilgilenmiş görünüyordu. Urban’a Bizans surlarını yıkacak güçte bir top dökebilir misin diye sordu. Urban, biraz düşündükten sonra cevapladı soruyu. “Dökeceğim toplara ne Bizans ne de Babil surları karşı koyabilir.” “Yalnız ben, büyük, çok büyük top döken bir ustayım. Bununla birlikte top içindeki barut topu uçurursa, barut yanar, yanarda gülle yerinden bile kımıldamazsa, ben güllenin atışıyla ilgili meseleleri bilmem” dedi.

Sultan Mehmed Han, tekrar gülümsedi. Bizans surlarını yıkacak topların bütün planlarını kendi yapacak, teknik resimlerini çizecek, (balistik) hesaplarını da kendisi yapacaktı. Dört ay sonra Rumeli Hisarının inşaatı tamamlanınca kışı geçirmek için Edirne’deki sarayına çekildi.

 
Toplam blog
: 261
: 335
Kayıt tarihi
: 30.08.10
 
 

Anadolu Üniversitesi İşletme fakültesi mezunuyum. Çeşitli kuruluşlarda muhasebe ve dış ticaret or..