- Kategori
- Yemek - Mutfak
Salçalı biftek(Patates garnitürlü)

Salçalı biftek
Hem mideye hem göze hitap eden hazırlaması ve pişirmesi en kolay yemeklerden biri de salçalı biftektir. Hazırlama süresi toplam 10 dakikayı geçmez. Acil durumlar için can kurtaran yemek çeşitlerinden birisidir. Tabi ki düdüklü tencerede pişirirseniz. O pişerken yanına pilavı da ilave ettiniz mi o gün öğünü kurtarırsınız. Sebzesi de zaten garnitür olarak bifteğin yanındadır.
Malzemeler:
5-6 biftek(ince dövülmüş)
4 tane iri patates
4 tane soğan, 6-7 tane kurutulmuş domates
Mevsim yaz ise 5-6 tane yeşil biber, 2-3 tane rendelenmiş domates
1 çorba kaşığı salça, 1,5 su bardağı su(salçayı eritmek için)
1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kekik ve nane, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber veya pul biber, yarım çay kaşığı zerdeçal
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
İnce dövülmüş biftekler tencereye konulur. Çukur bir çorba kabının içinde 1,5 su bardağı salça 1 su bardağı suyla eritilir, içine yağ ve tüm baharatlar konularak karıştırılır ve bifteğin üzerine gezdirerek dökülür.
Daha sonra kabuğu ayıklanmış iri patatesler ortadan ikiye bölünür ve yıkandıktan sonra patateslerin iç kısımları tuzlanır. Patatesler ve diğer malzemeler(biber, kurutulmuş domates, domates rendesi, bütün soğanlar) bifteğin üzerine konularak orta basınçlı düdüklü tencerede 45 dakika pişirilir. Son model düdüklü tencereler daha hızlı pişirdiği için süre onlarda kısalabilir.
Tencerenin kapağını açtıktan sonra yemeğin suyu alınarak tekrar malzemelerin üzerinden dökülür nedeni kendi suyuyla bütünleşen yemek daha lezzetli olur. Özellikle patateslere daha çok dökülür. Arzu edilirse önceden ısıtılmış fırında da 5-10 dakika pişirilip sofraya servis edilir.
Afiyet olsun, güzel günler sizin olsun.
Sibel Koçarslan