Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '14

 
Kategori
Deneme
 

Sanatçılar suç işlerse sanatları ölür mü?

Sanatçılar suç işlerse sanatları ölür mü?
 

Zor bir durum gerçekten; milyonların gönlünde taht kuran Yılmaz Güney Adana Yumurtalık hâkimini öldürdü. Haklıydı, haksızdı ayrı konu; sonuçta katil. Şimdi bizler büyük sinema adamı ile katil Yılmaz güneyi nasıl yan yana getireceğiz?

Sanatçı suç işlemez, işleyemez diye biliniyor. Sanatçı önder kişidir. Suç sanata da sanatçının kişiliğine de ters düşer. Çünkü sanat zaten suça karşı olmak için yapılır. Sanatın ideali o toplumda kötülükleri yok etmektir.

Ama gerek şartlar gerekse sanatçı denilen kişinin karakteri nedeniyle bazen sanatçıların da suça bulaştıkları görülür. Ama bu çok istisnai durumdur yani. Kaç tane katil şair vardır ki… Belki de hiç yoktur.

Zor bir durum… İnce Cumali katil… Ne yapsak ki? Sanatını ayrı katilliğini ele alsak… Bence yine olmaz. O sanat o kanlı ellerle yaratıldı. Ama diyorum ki eserlerin suçu yok. Kadir İnanır PKK’yı övüyor diye Türk Sinema tarihinin başyapıtı Tatar Ramazan’ı seyretmeyecek miyiz? Yani filmin ne suçu var?

Ama dediğim gibi suç işleyen sanatçının sanatı nedeniyle aklanıp hoş görülmesi kabul edilemez. Ama bir yandan da sanat sanatçısını affettiriyor gibi. Yılmaz güney’i hiç kimse katil olarak hatırlamaz. Nazım Hikmet’in,  Ahmet Kaya’nın bazı kesimlerce dillendirilen sözde “vatan hainliği” onların sanatının gölgesinde kalmıştır.

Toplumdaki siyasi bölünme nedeniyle belli fikirleri savunan büyük sanatçılar karşıtlarınca dışlanıyor. Akil İnsanlar gurubundan Hülya Koçyiğit, Orhan Gencebay, Kadir inanır mesela. Şimdi AKP ve PKK’yı tuttular diye bu kişilerin sanatları yok mu olacak? Türk sinemasının en önemli starlarından Hülya Koçyiğit’i silecek miyiz? Tamam silelim. Böyle davranırsak sanatsız kalırız.

Kabul edemeyeceğimiz ve utandıran suç ve davranışlar (mesela enses) içindeki sanatçıların kişilikleri affedilemez. Onlar hangi suçu işlemişlerse o suçun sanığıdır. Yani artık sanatçılığı kalmaz. Ancak suç işleyene kadar yaptıkları sanat suçsuzdur. Ve insanlar onların bu eserlerinden mahrum edilemez. Sanatçı suç işlerse sanatı değil ama kendisi ölür.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..