​ Sanki Hepsi Benim için Yazılmış... / Deneme / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '12

 
Kategori
Deneme
 

Sanki Hepsi Benim için Yazılmış...

Sanki Hepsi Benim için Yazılmış...
 

"Hem kendi olmak, hem kadın olmak; asıl gerçekçi olup imkansızı istemek budur. Her insan kendi olması karşılığında topluma bir bedel öder. Az ya da çok. Ama mutlaka bir bedel. Kimse bedelsiz kendi olamaz.  Bu bedel çoğu kez yalnızlıktır!" *

Yukarıdaki satırları okurken, "Ne kadar ben!" diye geçirdim içimden.  Bir kitabın içinde insanın kendisini bulmasından daha güzel bir şey olabilir mi? Hayatın bize hazırladığı küçük, hoş, tatlı tesadüfleri bunlar bence.

Elinizi bir kitaba uzatıyor ve içinden "Siz" çıkıyorsunuz!

Sizi, size anlatan satırları hayretle okurken tuhaf duygular içinde kaybolup gidiyorsunuz. Saklınızdakilerin başkasının da saklısı olduğu gerçeğiyle garip bir çelişki yaşıyorsunuz ister istemez. Hayatınıza anlam katan ama geçmişte kalan bazı anıların birdenbire su yüzüne çıkmasıyla  Oğuz Atay gibi siz de " Sanki hepsi benim için yazılmış" diye düşünüyorsunuz.

Bizim için yazılmamıştır elbet! Ama kitabın yazarıyla aynı duyguları paylaşmak hoşumuza gider. Eğer acı çekiyorsak, özlüyorsak , yalnızsak  paylaşıldığını hissederiz.

Yıllarca içimizde biriktirdiğimiz, arınmış, hayatın imbiğinden geçmiş duygularımız hissettiğimiz şekilde satırlara dökülüvermiştir. Kendimize bile itiraf edemediğimiz şeyleri okumak; yazarla aynı günahı işlemiş, aynı yasağı çiğnemiş olmanın hafifliğini yaşatır bize. 

O yazar hem ruh eşimiz hem de suç ortağımızdır artık!

İşte, "Bazı yazarları sevmemizin nedeni, onlarda yaşama ilişkin kendi rahatsızlıklarımızı bulmamız, bizim takıntılarımızın izini sürdüklerini görmemizdir." 

Eğer siz de böyle bir yazar yakaladıysanız, onu okumaktan asla vazgeçmeyin derim. 

En azından tekil bir yaşamı çoğaltmak adına...

 

*Murathan Mungan / Yüksek Topuklar

 
Toplam blog
: 235
: 2079
Kayıt tarihi
: 26.09.07
 
 

Burada yazarken kim olduğumuzun, ne olduğumuzun bir önemi olmadığını düşünüyorum. Önemli olan yaz..