Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '12

 
Kategori
Oyunlar
 

Şans oyunları umut hırsızlığı mı?

Şans oyunları umut hırsızlığı mı?
 

Kollu canavarlar


CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Milli Piyango İdaresi’nce gerçekleştirilen talih oyunlarına müdahale edilerek “devir” yoluyla ikramiye tutarlarının yükseltildiğini, ardından da belli kişilere aktarıldığını öne sürmüş.

Kimlere aktarılıyor bilemem ama bu işte bir iş var.

Yıllardır kafamı karıştırıyordu.

Üst üste devirler ve her devirde oynadığımız yeni kâğıtta yeni  vergi alınıyor.

Atilla Kart, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, “Milli Piyango İdaresi sorumluluğundaki çekilişler artık TRT’de neden canlı olarak yayınlanmamaktadır" diye sormuş.

Bence canlı olsa da fark etmez. Neden diye soracak olursanız düşündüğümü söyleyeyim.

Gayet basit. Kumarhanelerde kollu makinelerin ayarlanması gibi sanıyorum. Saatlerdeki dönen çarklar pil bittiğinde nasıl duruyorsa onun gibi bir şey.

Örneğin bin kere kumarhaneye  çalışan makineler sadece bir kez  büyük ikramiye verirler müşterilere.. Bunu herkes bilebilir.

Ben kafamdan basit bir şekilde düşünüyorum tabi bu işin erbapları daha başka teknik alternatif sunabilirler. Mesela ana bilgisayarda tüm kuponlar taranır 6 lı veya 10 lu ve diğer oyunlarda yazılmayan rakamlar tespit edilir.  Bu rakamlar arasından bilirkişiler o haftaki oyun rakamlarını yazarlar. Seçilen topların altlarına mıknatıs gibi bir madde yerleştirilir ve dönen cihaz da topların düşeceği yere de aynı şekilde yapılır. Böylelikle sadece ayarlanan toplar sepete düşebilirler. Malum uzay çağında yaşıyoruz. Her şey olabilir.

Böyle yapılıyor demiyorum ama milyonlarca kupon oynanıyor neredeyse.  Yıllardır hiçbir tanıdığıma büyük ikramiye çıktığını görmedim. Buna ben de dâhilim tabi.

Ne kadar şanssızmışız meğer!

Umutlarını bu çekilişlere bağlayan halka, sadece büyük ikramiyenin bir altı veya küçük ikramiyeler teselli olarak kupon parası bile sayılmayacak cüzi paralar çıkıyor. Büyük ikramiye ile bir altı arasında uçurumlar oluşturuluyor sanki. Oysaki arada sadece bir rakam eksik oluyor.

Bu haksızlıktır.

Büyük ikramiye sayın vekilin dediği gibi devirlerle büyüdükçe büyüyor sonra kime çıktığı da belli olmuyor. Bazen sayısal loto da bir üç bile tutturamıyorsunuz.

Sonra millet yine umutla oynuyor. Sonunda trilyonu geçen, biriken paralar sadece bir kişiye veya birkaç kişiye çıkıyor.

Öyle yazılıyor, bizler de öyle biliyoruz ama nedense büyük ikramiye alanı tanımıyoruz.

(Belki binde bir birilerine çıkıyordur haksızlık etmeyelim.)

Bir kere devir yaparsın ikinci de de bilen çıkmazsa oynanan kupon sahipleri arasında bölüştürürsün olur biter. Nasılsa vergini alıyorsun hem kupon kâğıdından hem de çıkan paradan. Avrupa’da topların bulunduğu oda 24 saat kameralarla gözleniyormuş. Çekilişler belli bir heyet önünde ve güvenilir noter huzurunda yapılıyormuş.

Bizde böyle mi acaba?

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Başkanlığı’na, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermiş. Çokta iyi etmiş mesele aydınlansın halkta umudunu kessin.

Kumarhaneleri kapattılar devlet eliyle haftanın 5 günü lotolar, totolar oynatılıyor.

Birde yuvaları yıkan at yarışları var.

Bu oyunlar şans oyunu mu yoksa kumar mı? Nedir?

Bence bu tip oyunlar ya doğru dürüst yapılsın halk yararlansın, ya da kaldırılsın.

Düşünebiliyor musunuz? Devlet yorulmadan oturduğu yerden ve halkın sırtından ne biçim para kazanıyor.

Eeee! Bu paralar nereye gidiyor dersiniz?

Tünay Süer

 
Toplam blog
: 375
: 801
Kayıt tarihi
: 30.04.08
 
 

İstanbul Kadıköy doğumluyum. Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önya..