Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '10

 
Kategori
Şarap
 

Şarapçılık ve Kayra Akademi

Şarapçılık ve Kayra Akademi
 

Şarabın ana maddesi üzüm.


Kayra Wine Centerden Gülsüm Şen'in gönderdiği bir e-posta aldım. Metin içeriği, seminer ve tadımlardan söz ediyordu. Geçen yıl tadımlara gittim ve mutlu oldum! Tekrar katılmak istediğimi belirttim.

Sevgili Şen, güven veren ve cana yakın; iş bitirici ve oldukça kibar bir bayan. Kurum yetkilileriyle görüşmesi sonrasında bana döndü ve katılacağımı belirtti. Neye niyet neye kısmet! Eğitimin yeri ve zamanı olmuyor. Böylece kendimi Taksim’de 3 günlük ve 6 saatlik Kayra Akademi’de şarapçılık kursunda buldum! Yıllarca denetmenlik ve öğretmenlik yaptım. Oysa şimdi öğrenciyim. Eğitim her yerde ve her zaman!

Öğretmenimiz Cüneyt Uygur'un başarılı ders anlatımı var. Formasyonu oldukça olumlu ve performansı yoğun. Canayakın ve güleryüzlü. Servisleri yardım almaksızın kendisi yapmaktadır. Aynı zamanda Kayra Akademi’nin müdürlüğünü de yürütmektedir.

Kursiyerlerin adları abece sırasıyla şöyledir:

—Abdullah Aytoz

—Bengi Özlüarda

—Canan Biran

—Ece Demirel

—Eda Aygün

—Esra Alkan

—Esra Hacıalihafız

—Erdem Sezgin

—Erdem Uygar

—Gamze Biran

—Hüsmen Eşer

—Hüseyin Karataş

—Muhsin Durucan

—Osman Aydemir

—Selçuk Ökmen

—Sema Akyürek.

Şarap, bir kültürel uğraştır. Bu uğraşa hobi olarak değişik kesimden bay ve bayanlar katıldı. 1.Seviye Rehber Kitap’ı izledik. Derslerde nelerden söz etmedik ki… Şarap türlerini mi dersiniz; tanen, gövde, asiditeden mi söz edersiniz; üzüm çeşitlerini mi sayarsanız; üretim şamasını mı izlersiniz; kadehleri mi incelersiniz; tadımda mı bulunursunuz; daha neler, neler…

Sonrasında sınav uygulaması gerçekleşti. Önümde esmer ve sarışın Esralar, sağımda Erdem Uygar… Sorular Avrupa’dan geldi ve orada değerlendirileceği, yapılan test sınavı sonrasında başarı gösterenlere belge düzenlenmesinin de gerçekleşeceği bilgisini edindik.

***

İnternet’e girip Kayra’yı tanımaya çalıştım:

Kayra Vizyon: Kayra Anadolu topraklarından çıkarak dünyaya yayılan şarabın yine bu topraklarda hak ettiği yeri kazanmasını ve bu toprakların gücünü tüm dünyanın yeniden hissetmesini, tatmasını hedefleyen bir vizyonla (geniş görüş) yola çıkmıştır.
Bu topraklar dünyanın ilk şarabını üretti, neden en iyi şarabını da üretmesin?

Kayra Kimdir? Şarap kategorisinde uzun çalışmaların sonunda bütün birikimimizi ve tutkumuzu yansıtan, geçmişten gelen üretim gücümüzü geliştirerek geleceğe taşıyacak yepyeni bir marka yarattık: Şarabın doğasında var olduğuna inandığımız iyilikten yola çıkarak şarap ailemize 'Kayra' adını verdik.

Kayra şarap ailesi, Anadolu'nun soylu üzümlerinin hakkını verecek, bağlarımızın gerçek potansiyelini ortaya çıkartıp Türkiye'deki şarap üreticiliğinin standartlarını yukarılara çekecek uzun soluklu projelerin önemli bir adımı oldu. Şarap uzmanlarımızdan, Önolog Daniel O'Donnell'ın yol göstericiliğinde, toprağından üzüm çeşidine, bağbozumundan şişelemeye kadar şarap yapımının inceliklerini tüm ürünlerimizde bulabilirsiniz. Anadolu'nun zengin kültürel geçmişi, paylaşımcı ruhu Kayra ailesi ile sizlerle buluşacak.

Kayra şarapları, "Yerinde Üretim" felsefesiyle, Anadolu'nun önde gelen bağ bölgelerinde yetiştirilen üzümlerin, bağlarla aynı bölgelerde bulunan, Elazığ ve Şarköy şarap üretim tesislerinde tazeliklerini yitirmeden işlenmesiyle üretiliyor. Kayra şarabın anavatanı Anadolu topraklarının bağcılık ve şarapçılıktaki gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak üzere geliştirildi. Şarköy Şarap üretim tesisi ise 1996 yılında kurulmuş olup, yıllık 4.455.000 litre üretim kapasitesine sahiptir.

Cumartesi, Tılsım, Nevzade, Balo, Buzbağ, Leona, Cameo d’oro, Terra markalarıyla tüketicilerle buluşan Kayra şarapları, geniş bir yelpaze içinde hemen her an ve yemekle uyum sağlayan şarap alternatifleri sunmaktadır.Kayra şarapları, lezzetlerinin ve içim özelliklerinin yanında farklı Anadolu medeniyetlerine ait simgelerin modern yorumlarını içeren şık etiket ve şişe tasarımlarıyla da dikkat çekiyor. Meraklılarına farklı tatlar, farklı ortamlar için geniş bir yelpazede ürün portföyü (cüzdan) geliştiren Kayra, şaraplarının kalite/fiyat dengesi ile de farklılık yaratmayı amaçlamaktadır.

***

Ömer Hayyam’dan şarap rubaileri

Şarap beden gücüdür, can gücüdür bana;
Çözülmedik ne sırları çözdürür bana;
İstemem dünyayı ahreti şarap varken:
Bir damlası iki dünyadan yeğdir bana.

Baharlar yazlar geçer sonbahar gelir;
Ömrümün yaprakları dökülür bir bir;
Şarap iç, gam yeme, bak ne demiş bilge:
Dünya dertleri zehir, şarap panzehir.

Âşıklar meclisinde yer bulmuşuz birlikte;
Dünyanın dertlerinde kurtulmuşuz birlikte;
İçip birer kadeh bu sevincin şarabından
Özgürlüğe ermiş, sarhoş olmuşuz birlikte.

*

Muhsin DURUCAN

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..