- Kategori
- Gündelik Yaşam
Saray Güllacı
O değil de;
Bugün mübarek Pazar günü. Dolayısıyla günün anlam ve ehemmiyetine uygun olarak güllaç tarifi vermeyi uygun gördüm…
Gülsuyu olmayaydı iyiydi. Bi de nar… Nar güllacı sulandırıyor. Gülsuyu da kokuyor.
Zaten de hiç yapmışlığım yok. Bizim ekip sağolsun ‘anneeee’ ya da ‘ablaaaa’ diye seslenince ‘tamam kızım tamam, yaparız…yeter ki sen mızıklama diyerek hal çaresine bakıyorlar.
Bu tarif Oktay Usta tarifiymiş. Hem de saray güllacıymış. Hürrem Sultan da bu güllaçtan yiyormuş diyerek konuyu… Neyse,
Demem o ki;
Yaptıktan sonra hepsini yemeyin. Bir dilim de bana ayırın. Hatta benim dilimimde nar ve gülsuyu olmasın mümkünse...
Malzemeler:
10 yaprak hazır güllaç
2,5 litre süt
2,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı hindistan cevizi
yarım çay bardağı gülsuyu
yeşil fıstık
file fındık
Süslemek için:
Kiraz şekerlemesi
Toz yeşil fıstık
Hazırlanışı:
Tencereye 2,5 litre sütü alın ve ısıtın. Daha sonra üzerine 2,5 su bardağı toz ieşeri ilave edin. Üzerine gülsuyu ilave din.
Yuvarlak bir kaba ilk önce bir bir kepçe sütten dökün. Daha sonra 1. güllacı parlak kısmı üstte kalacak şekilde tepsiye alın.
Üzerine sütten dökün ve bu şekilde 5 adet güllacı hazırlayın.
Güllacın yarısına gelince pudra şekerinin yarısını, Hindistan cevizinin yarısını, yeşil fıstık, file fındık ilave edin. Tekrar kalan 5 adet güllacı aralarına süt dökerek hazırlayın. Kalan pudra şekerini ve Hindistan cevizi ilave edin. En üstüne tekrar süt ilave edin. Güllacın üzerine toz yeşil fıstık ve kiraz şekerlemesi ilave edip süsleyerek servis yapın.
O değil de;
İyi bayramlar.