Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '12

 
Kategori
Uzay
 

Satürn'ün uydusu Titan'da Nil nehrine benzer nehir bulunmuş!

Satürn'ün uydusu Titan'da Nil nehrine benzer nehir bulunmuş!
 

Etliye, sütlüye karışmadan kalem oynatmak diye bir şey var ya, işte bu tam öylesine bir yazı…

İçinde ne Ergenekon yargısının adaletsizliği, ne Deniz Feneri’nin kimleri aydınlattığı, ne ekonomik sıkıntı, ne kalkınma hızındaki yere çakılma, ne emekli ve çalışanın geçim sıkıntısı, ne yandaşlara çekilen kıyak, ne de artan yoksulluk…

Bunların hiçbirisi yok!

Bu yazının konusu havadan sudan ibaret…

Biliyorsunuz galakside yalnız değiliz. Bizim bildiğimiz bir sürü gezegen var. Her gün yeni bir gezegen keşfedilirken, dünya bilim insanları uzayda yaşamı araştırıyorlar.

İşte böylesine önemli bir konuda sizlerle, bana ilginç gelen ve ilginç olduğu kadar da dikkat çekici bir konuyu paylaşacağım.

Satürn'ün uydusu Titan'da Nil'e benzeyen bir nehir bulunmuş…

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Cassini uzay aracı, Satürn'ün uydusu Titan'da Mısır'daki Nil Nehri'ne benzeyen uzun bir nehrin görüntülerini göndermiş.

Ne kadar güzel değimli?

Bir gün bu dünyanın suyu biterse, Titan’dan su getiririz!

Cassini radar ekibinde yer alan Brigham Young Üniversitesi'nden Doç. Dr. Jani Radebaugh, hidrokarbon dolu nehrin kaynağından Titan'ın kuzey kutbundaki büyük bir denize doğru 400 kilometre uzandığını söyleyerek, insanlık için ne kadar büyük bir keşif olduğunu açıklamış...

Radebaugh, Cassini'nin gönderdiği radar görüntüsünün şimdiye kadar Dünya dışındaki herhangi bir gök cisminde yer alan bir nehir sisteminden alınmış ilk yüksek çözünürlüklü görüntü olduğunu sözlerine eklemiş.

Bildiğiniz gibi, bilmiyorsanız da öğrenmiş oldunuz(!)Cassini uzay aracı, 2004'ten bu yana Güneş Sistemi'nin Jüpiter'den sonraki en büyük gezegeni Satürn ve uyduları ile ilgili çok önemli bilgiler gönderiyordu.

Hatırlarsanız; Uzay aracı, Satürn'ün 66 uydusundan Enceladus'un buz kaplı yüzeyinin altında büyük bir okyanus bulunduğu ile ilgili veriler de bulmuştu.

Görev süresi 2017'de sona erecek olan Cassini, Satürn'ün atmosferi ile halkaları arasındaki dar aralığa yerleştirilecek.

Satürn'ün atmosferine girerken büyük bir ısıya ulaşacak uzay aracı, atmosferde oksijen olmaması nedeniyle yanmayacak, ancak eriyip büyük basınç dolayısıyla imha olacak.

Hatırlarsanız; Galileo uzay aracı da, 1990'lı yıllarda Jüpiter'in atmosferinde benzer biçimde imha edilmişti. 

Neyse; zenginin malı züğürdün çenesini yorar misali, Titan’daki suyla el yüz yıkamayı bırakalım ve halkımıza sunulan ‘İleri demokarsi’nin nimetlerinden doya doya yararlanalım!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..