Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

06 Şubat '16

 
Kategori
Siyaset
 

Savaş simülasyonu savaş nedeni

Savaş simülasyonu savaş nedeni
 

google


BBCbir savaş simülasyonu yapmış:

https://www.youtube.com/watch?v=mFGY4yFVfxA

Bir dok-drama, bir simü-dok veya simü-drama.

Aslına bakılırsa savaş, artık trajedi veya dram değil, katıla katıla güldüren, gülmekten boğula boğula öldüren bir komedi oldu çıktı.

Bu savaş simülasyonu, Rusya’da infial uyandırmış. Haberi veren, dramayı yapan BBC’nin kendisi (bu önemli bir vurgu-moment):

“Simülasyona tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova, filmin 'İngiliz propagandasını, Soğuk Savaş standartlarından da daha kötü, yeni bir enformasyon saldırganlığına dönüştürdüğünü' söyledi.”

http://www.bbc.com/turkce/haberler/2016/02/160204_bbc_rusya_film

Orada bir giriş var:

ABD’nin Rusya’yı Afanistan’da bloke etmesinin 40 yıl sonrasında, Rusya ABD’yi Pakistan’da (Afganistan’a komşu bir ülkede) bloke ediyor.

Bir ciddi-savaş oyunu olarak, çok uygun bir girizgah-tasarım.

Vurgu:

Savaş sanatı, savaş oyunu oldu artık.

Ki Huizinga’dan ve azıcık da Benjamin’den (1930’lardan) beridir, sanat zaten bir oyun.

Film ‘Savaş Oyunları’ndan (1983) beridir de, simülasyon da bir oyun ama o zaman ciddi oyun değildi. Hollanda Sel Baskını Ciddi Oyun 2010-2015 ile ciddi oyun simülasyon ve (gelecek)bilim kılındı.

https://www.youtube.com/watch?v=hbqMuvnx5MU

Ve yine o filmden beridir de (ve hatta ondan önceden beridir de), hala uzay savaşları (oyunu) ortada yok.

‘Türk’ü şaap ama hibino deme’ demişler.

Rusya da biraz öyle olmuş.

5 milyon Suriyeli’nin canına okurken ve onları sürgüne yollarken, hiç mi hiç hassas olmayan Putin, ‘ay kalbimi kırdınız valla’ takılmış.

Savaş tarihinden devam edelim:

Einstein eksi zekalısının dediği gibi, 4. Dünya Savaşı değil, 3. Dünya Savaşı taş ve sopayla ve kabile düzeyinde olacak ama bu, ölü sayısından bağımsız olacak. 100 ülkede 100 biner ölü ile 1 ilkede 10 milyon ölü, savaş açısından aynıdır. Yakın gelecekte olacak olan  birincisi, 2. Dünya Savaşı’nda olan ikincisi.

2000 Askeri Stratejisi, yıl 2000’de yüksek teknolojili savaş tasarlamışken, aynı ABD ordusu, yıl 2000’de taa 1 milyon yıllık (yaysal / oksal) savaş tarihi olan Tatar yayı kullanıyordu, ha bir de TSK: Çünkü, sessiz, karanlıkta işleyen, Kalaşnikof kadar uzun menzilli olabilen, isabet oranı yaklaşık aynı veya daha yüksek bir yeni-silah yapıldı o eski-silah çünkü.

İşte bu nedenlerle, Clausewitz dahil, Makyavelli az ve Neçayef tümüyle hariç, 2.500 yıldır doğru dürüst savaş kuramı yazılamıyor ve tasarlanamıyor. O kitap da, zaten binlerce yılın birikiminin özetiydi.

Yani:

Savaşta yüksek teknoloji, elektronik savaş veya İHA değil, ciddi oyun tasarımıdır. 1750-1950 arasında mekanik sanayileşmeyi bitirdi 1. Dünya. Şu an, yapay zeka ve siberuzay çağındayız.

Yani:

Rusya, film yayınlandıktan 1 gün sonra, yani çok hızlı aydı. O nedenle.

Kişisel kanım,  savaş Pasifik’e kayıyor ama bence Pakistan üzerinden olmayacak bu. Pakistan-Hindistan nükleer kan davası ayrı, Çin-Japonya Çin Denizi petrolleri savaşı (yıl 2025) ayrı. Çin’in taa 1930’dan kalma bir kan davası var Japonya’ya karşı. Ve Japonya da, 2. Dünya Savaşı’nda mazlum değil, zalim olduğunu bir kez daha anımsamak ve bunu ödemek zorunda.

Sonuç:

3. Dünya Savaşı, Pasifik’e kayarken, Ortadoğu sıfırlanıyor ve hatta eksileniyor ve artı AB-ABD tarihdışına kayıyor ve bu da onlar arasındaki 1917-1941 kan davasının (ABD’nın 2 dünya savaşına da gecikmeli ve dostuna ölümcül zarar verdirmecesine geç girmesinin) asıl gündeme gelmesine neden olacak, 2050 sonrasında.

Unutmayın:

ABD, 1776’da ilk savaşını yaptığında, hem sömürgecilik bitirilmiş, hem de AB-ABD savaşı başlatılmış oldu. İngiltere, 1. Sanayileşme’ye tam da yeni girmişti o zamanda.

Ara koyut:

Tarihin herhangi bir dilimini irdelemek için seçerken, ilk ve son yıl tarih ayracının hangisi olduğu, irdelemenizi nitel olarak doğrudan etkiler.

Yani:

Çin-Japon savaşının ilk ve son yılları 2200 gibi, bu dönemin irdelenmesine ancak olanak sağlayacak. Çünkü o savaş, 2130’dan önce bitmez.

İşte, geçmişbilim ve gelecekbilim sentezi ve praksisi bu: Ciddi oyun olarak...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara