Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '08

 
Kategori
Siyaset
 

Savaş tehlikesi etrafımızı sardı

Türkiye yine zorlu bir dönemden geçiyor. Güneyimizdeki savaş yetmezmiş gibi şimdi bir de Kuzeyimizdeki savaş Türkiye'yi endişelendiriyor. ABD-Irak savaşının neden olduğu komşu ülkedeki istikrarsızlık yakın zaman önce bizi etkilemişti. Şimdi de Rusya-Gürcistan savaşından etkileniyoruz. Hatta bu kez savaş kapımızda diyebiliriz.

Türkiye'nin ABD-Irak savaşından etkilenmesinin nedeni teröristlerin bölgemizdeki istikrarsızlıktan yararlanıp daha rahat hareket etmeleridir. Ölümün kol gezdiği topraklarda silah temini, terör planları yapmak kolaydır. İşte Irak'taki savaş bu ortamın hazırlanmasında rol oynamıştır. Bu da Türkiye'nin düzenini bozmak isteyenlerin eline bir fırsat olarak geçmiş ve ülkemizdeki terör yeniden hortlamıştır.

Bizim fiilen içinde olmadığımız ABD-Irak savaşı bizi bu şekilde etkilerken Türkiye sessiz kalmamış ve güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle Kuzey Irak'taki teröristlere karşı askeri operasyon düzenlemiştir. Bu operasyonlar hala da zaman zaman devam etmektedir.

Güney cephesinde yaşananlar bu şekildeyken Kuzeyimizde, Kafkaslardaki gerginlik had safhada. Rusya-Gürcistan savaşının bizi nasıl etkilediği de açıkça ortada. Yaklaşık bir hafta önce ABD gemileri Gürcistan'a insani yardım götürmek için Boğazlardan geçiş izni istemiş, Türkiye önce bu isteği gemilerin tonajlarını gerekçe göstererek yerine getirmemişti. Daha sonra ABD savaş gemilerinin Gürcistan'a insani yardım götürmesine izin verilmiş, Montrö Sözleşmesi'nin delinip delinmediği tartışmaları arasında savaş gemileri boğazlardan geçerek Gürcistan'a demirlemişti.

Türk ihracatçısı ile Rusya arasındaki gerginlik de sürüyör.

Bu arada savaş sırasında Rusya'nın Türk tır şirketleri ve Türk ihracatçılarıyla aralarındaki anlaşmazlık sürüyor, ülkemiz ile Rusya arasında ticari kriz baş gösteriyor.

ABD ve NATO gemileri Karadeniz'de Rusya ile karşı karşıya. Bir kıvılcım ile büyük bir savaşın çıkması an meselesi. Rusya tarafından yapılan açıklamada Karadeniz'deki savaş gemilerinin 21 günden fazla Karadeniz'de kalması Montrö Sözleşmesi'ne aykırı olduğu için bu süre aşılırsa bu durumdan Türkiye'nin sorumlu olacağı söylenildi.

Rusya iki gün önce kıtalararası füze denemesi yaparak tüm dünyaya gözdağı verdi.

Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımasına Avrupa Birliği de sert tepki gösterdi. AB bu olayı kınadı.

İşte tüm bu gelişmeler savaşın habercisi. Rusya, Çin, İran, Afganistan gibi ülkeler bir tarafta ABD, AB ülkeleri ve NATO ülkeleri bir tarafta Türkiye ise hem NATO üyesi hem de Montrö Sözleşmesini bağlı uygulayıcı bir ülke olduğu için iki arada bir derede kalmış durumda. İşte bu soğuk savaşın asıl tarafları ABD ile Rusya; ama zararı görenler başka ülkeler. Ve her zaman olduğu gibi yine Türkiye.

 
Toplam blog
: 301
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.05.07
 
 

"1988 Adana doğumluyum. Oldukça başarılı bir öğrencilik serüvenimin ardından eğitimimi noktaladım..