Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '08

 
Kategori
Güncel
 

Seçime rağmen kriz

Seçime rağmen kriz
 

Hatırlar mısınız bilmiyorum ama eskiden yerel ve genel seçimler gelince ekonomik kriz kelimesini pek duymazdık. Ne oldu da hala böyle olmadı. Politikalar mı değişti yoksa ülkenin ekonomi gündemi mi?

Aslında küresel kriz ülkelerin politikalarını ya da ekonomik dengesini bozacak nitelikte değil. Çünkü bu krizlere neden olanlar yanlış ve ukalaca yönetilen finansal kuruluşların sayesinde ortaya çıktı. Zamanında bizlerin de yaşamış olduğu bu finansal krizin çözümü onları devletleştirmek mi ya da bu krize neden olan sorunu çözmekle mi olmalıydı?

Sorunu sermaye yüklemekle değil borçları finanse etmekle bulsalardı belki bu mali krizin etkisi o kadar etkili olmayacaktı. Zira sermaye yüklemekle sadece finansal kuruluşları kurtardılar. Oysa ki buna neden olan tüketici kısmında ise kriz hala sürüyor. Bu nedenle tüketim ve üretim bu bağlamda hala geriye gidiyor.

İşte ülkemiz ve diğer ülkeler. Bizim ülkemizde hala hükümete bir baskı var ve bu baskı giderek etkisini arttırıyor. Peki hükümetin açıklayacağı paket neyi içeriyor. Kobilerin ve sanayi kuruluşların kısa dönem finansmanını sağlayacak ve bir süre için rahat nefes almalarına imkan sunacaktır. Ya sonra işte burası muallakta.

Tüketicinin alım gücü ve kriz karşısında ayakta durması ve bu alım gücünün üretimi etkilemesi nasıl olacaktır. Tüketici bu krizden kurtulmanın en önemli faktörüdür. Onun üzerinden oynanan oyun kuralları ekonomiyi canlandırmanın yanısıra üretimi ve rafahı da arttıracaktır. Verilen kaynağın büyük bir kısmı geri dönüşümden elde edilecektir.

Geldik seçimlere. Manzaraya bakarsanız aslında pek iç açıcı değil. Nedense verilen kömürler yapılan yardımlar eleştiriliyor. Eleştirmek yerine bu yardımların takipçisi olunsa haksız yere kullanılan ve kullandırılan ve hatta israf edilen yardımların hesabı sorulsa daha iyi olmaz mı? Ama nedense ülkemizde sen yapma ben yaparım ilkesi geçerli olduğu için kimse kimsenin iyiliğini istemiyor.

Dersine iyi çalışmayan siyaseti ülke için değil kendi nefisleri için yapanlara duyrulur.

 
Toplam blog
: 196
: 493
Kayıt tarihi
: 28.06.07
 
 

Doğayı seviyorum. Onun içinde yaşamayı ve güzelliklerini tatmayı seviyorum. Yaşamayı ve hatta ölü..