Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Şeker Hastalığı Ameliyatı

Şeker hastalığı, kontrolü zor ve haplara rağmen şeker oranının düşürülememesi gibi durumlar ile karşılaşılan bir rahatsızlıktır.  İlaç ve insülin tedavilerine rağmen giderilemeyen şeker hastalığı durumlarında ileal interpozisyon adı verilen şeker hastalığı ameliyatı ile kısa sürede çözüm sağlanabilmektedir. Şeker hastalığı ameliyatı, şeker rahatsızlığının giderilmesi konusunda şu anda mevcut tüm tedavi yöntemlerinden daha etkili bir yöntemdir. Ameliyat sonrasında hastalar, sadece şeker hastalığından değil yüksek kolestrol ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklardan dolayı kullanmakta oldukları ilaçları da bırakacak, hastalığı geriletip durdurma konusunda oldukça büyük adımlar atmış olacaklardır. Şeker hastalığı ameliyatı ile ilgili  da detaylı bilgi almak için Op. Dr.Tuğrul Demirel ile görüştük.

Hocam öncelikle hoş geldiniz. Hastalarımızın daha detaylı bilgi sahibi olmaları için şeker hastalığı ameliyatı ile ilgili bilinmesi gerekenlerden bahsedebilir misiniz?

Tabi ki. Şeker hastalığı ameliyatıyüzeysel olarak bahsedilecek olursa boşaltım sistemi içerisinde bağırsakların gıda ile temas sırasının değiştirilmesi şeklinde uygulanmaktadır. İnsüline karşı direnç sağlayan dokuların engellenmesi sayesinde vücutta bulunan insülin seviyesini düzenleyen operasyon sonrasında hastaların şeker, tansiyon ve kolesterol gibi sıkıntılardan bir anda kurtulmaları mümkün olacaktır.

Şeker hastalığı ameliyatı sonrasında hastalar, ilaç kullanımını tamamen bırakabilecek midir?

Şeker hastalığı ameliyatı sonrasında kolesterol ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklardan dolayı kullanmakta olduğunuz ilaçların bırakılmasının yanında şeker hastalığından dolayı kullanılmakta olan ilaçların bırakılması da mümkün olacaktır. Şeker hastalığı ameliyatı olan hastaların %95-97’si ameliyatı takip eden günlerde insülin ve diğer ilaç tedavilerini tamamen bırakacaklardır.

Şeker hastalığı sonrasında metabolik sendromda değişiklikler görülebilir mi?

Bu konudan bahsetmeden önce metabolik sendromun anlamı ile ilgili bilgi vermek isterim. Metabolik sendrom; vücutta kalp krizine yol açacak risk faktörlerinin tamamına verilen addır. Kalp krizleri sonucunda ölümle sonuçlanma sırasına göre bir liste yapılacak olsa temelinde şiddetli insülin direnci olan rahatsızlıklar şüphesiz ilk sırada yer alacaktır.

İnsülin direncinin var olmasında etkili olan faktörlerden en önemlisi; metabolizma hızı ve işleyişidir. Rahatsızlıklar ve risk faktörleri arttıkça vücudun enerji elde etme ve kullanım alanları değişiklik göstermektedir. Vücut, insülin direnci meydana geldiğinde yağ depolarına ağırlık vererek daha çok yağ depolamaya başlayacaktır. Başta damar hücreleri olmak üzere vücudun büyük bölümünde yağ birikintileri oluşmaya başlayacaktır. Bunun soncunda kalp krizi riski vücutta bulunan fazla yağdan dolayı daha da artacaktır. Şeker hastalığı ameliyatı sonrasında vücutta insülin direnci kaybolacak, yağ depolamaya gerek kalmayacak ve metabolik sendrom oluşması ihtimali azaltılarak kalp krizi riski ortadan kalkacaktır.

Şeker hastalığı ameliyatı ile metabolik sendromun engellenmesi ve ilaç kullanımının bırakılması dışında ne gibi faydalar görülebilir?

Şeker hastalarının daha yakından bildiği gibi şeker hastası olan bir kişide en büyük sorunlardan birisi de iyileşmeyen yaralar ve organlarda şekerden dolayı meydana gelen kalıcı hasarlardır. Vücudumuzda kan şekerinin dalgalanmasından dolayı organlar, uzun vadede ciddi zararlar görebilir. Şeker hastası olan bir kişi, insülin ve ilaçlar yardımıyla kandaki şeker oranını düzenlemeye çalışır ancak bir süre sonra vücut, dışarıdan verilen ilaçlar ve insüline karşı da bir direnç kazanır bunun sonucunda şeker hastalığının ilerlemesi tekrar başlamış olur. Bu durumlarda kandaki şeker oranının ayarlanamaması, organların kandaki şeker dalgalanmalarının etkisiyle tahriş olmasına, görevlerini tam olarak yerine getirememesine sebep olur. Şeker hastalığı ameliyatı ile organların tahrişi engellenmekte, yaraların iyileşmesi vücut tarafından daha kısa sürede sağlanmaktadır. Hastalığın tedavisinde uzun bir süre insülin ve ilaçların etkisini gören hasta, şeker hastalığı ameliyatına sıcak bakmayabilir ancak bir süre sonra bu ameliyat, kaçınılmaz olacağından doktor kontrollerinde ameliyatın faydaları araştırılarak bir an önce hastalıktan tamamen kurtulma yolu tercih edilmelidir.

Şeker Hastalığı ameliyatı ardından yaşam nasıl etkilenir?

İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) emilim sınırlandırmasına sebep olan bir operasyon olarak geçmez. Hastanın ince bağırsaklarını mesafesi anlamlı olarak değişime uğratmaz. Bu sebeple ince bağırsakların gıdaları özümseme potansiyellerinde bir azalmaya sebep olmaz.  İnce bağırsaklar tüketilen besinler içinde bulunan ihtiyaç duyulan tüm vitamin ve mineralleri olduğu gibi emer ve vücuda alımını yapar. "Şeker Hastalığı ameliyatı ardından yaşam" başlıklı yazımda detaylı bilgi vermeye çalıştım.

Fakat İleal İnterpozisyon (Şeker Hastalığı Ameliyatı) ardından kişi, eski hayatında olduğu gibi bir açlık duymaz. İlk dönemlerde belirgin olarak bir iştahsızlık hali ortaya çıkar. Kişide mevcut olan halsizlik, yorgunluk ve bitkinliğin sebepleri, hormonal olarak kişinin açlık duymaması bu sebeple de yemek yeme ihtiyacı olmamasıdır. Bu problemler geçici bir süreyle yaşanır. Ameliyat sonrası bir iki ay içinde hastaların geneli duruma adapte olarak daha fazla enerjik hissederler. 

 

Uzm.Dr. Anıl Yeşildal

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..