Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '12

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Şeker İş Sendikası Malatya Şubesi GDO’lu ürünlere savaş açtı

Şeker İş Sendikası Malatya Şubesi GDO’lu ürünlere savaş açtı
 

Malatya Şeker İş GDO'ya savaş açtı...


Malatya Şeker İş Sendikası 12 Haziranda başlattıkları “GDO’lu ürünlere ve suni tatlandırıcılara hayır” kampanyasına 15 Haziran saat 18.00’e kadar devam edecekler. Kampanya çerçevesinde hazırlanan broşürler ve el ilanlarıyla GDO’lu ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz örneklerini halka anlatılırken başlattıkları imza kampanyası ile de halktan destek bekliyorlar.

Malatya Şeker İş Şube Başkanı Nuri Murat öncülüğünde ilimiz eski Belediye Binası önüne kurdukları stantlarla seslerini duyurmaya çalışan Şeker İş Sendikası Malatya şubesi işyeri Temsilcileri, Abbas Coşkun, Metin Karabulut ve Fahrettin Gönültaş, yaptıkları açıklamada standın Cuma gününe kadar açık olacağını ve toplanan imzaların Başbakanlığa iletileceğini belirttiler.

Her kesimden vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği imza kampanyasına sizlerde imzalarınızla destek olabilirsiniz denildi.

Şeker İş’ten yapılan açıklamada Şeker Fabrikasında üretimin durmaması ve ithal tatlandırıcılarla vatandaşın sağlığı ile oynanan oyunların son bularak Mısır şurubu gibi çeşitli kimyasal tatlandırıcıların soframızda yer almamsı istendi.

İlimizde şeker pancarı üreticilerinin çok zor durumda olduğu belirtilen açıklamada “Ülkemiz tarafından ithal edilen Nişasta bazlı şeker (NBŞ)üretiminde de kullanıldığı düşünülen mısırın genetiğinin değiştirilmiş (GDO) olma ihtimali çok yüksek” denilerek “etkisi tam olarak bilinmese de çok ciddi iddialar ortaya atılıyor” denildi.

Sağlığımız tehdit altında mı?

GDO’ların toprak ve su kirliliği, bitki deseninde ve eko sistemde değişim, mevcut mikroorganizmalarda değişim, popülasyonda değişim gibi çevresel risklerin yanı sıra, pek çok sosyo-ekonomik risk ile bazı GDO’larda domuz geni kullanılmasından kaynaklanan dini ve ahlaki riskleri de içerdiği iddia ediliyor.

İnsan ve diğer canlıların sağlığı açısından taşıdığı ileri sürülen potansiyel riskler ise; alerjenlik, toksisite (zehir etkisi), kanserojenlik, beri beri (gece körlüğü), antibiyotiklere direnç, besin değerinde bozulma olarak sıralanıyor.

Bitkilerdeki genetik yapı değişikliğinin beslenme ile insan organizmasına aynen taşındığı, buna bağlı olarak Alzhaimer ve Deli Dana hastalığı artışının bu tip değişikliğe bağlı olduğu belirtiliyor. Bu durum GDO’ların bilinmeyen etkilerinin zamanla olağanüstü boyutta birer tehdide dönüşebileceğini ortaya koyuyor.

NBŞ’ler doğal mısırdan üretilseler bile, üretimleri esnasında çeşitli kimyasal katkılar ve modifiye enzimler kullanılıyor.

Kimyasal (Yapay) tatlandırıcılar da yine başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa yol açtıklarından, kullanımı sınırlandırılıyor ve izne tabi tutuluyor.

Yapay tatlandırıcılar, içerdikleri riskler nedeniyle tüm dünyada sağlık çevrelerin ve tüketicilerin tepkisini çekiyor. Hatta İngiltere’de kanser yaptığı gerekçesiyle aspartamın ve aspartam içeren ürünlerin yasaklanması tartışılıyor.

Ancak ülkemizde “merdiven altı” diye nitelenen yasadışı imalathanelerde kontrolsüz bir şekilde gıda üretiminde kullanıldığı düşünülüyor.

Pancar şekeri ise tamamen doğal olan pancar hammaddesinden, tamamen doğal yollarla elde edilen en katkısız, en sağlıklı besindir.

“Sağlıklı bir hayat ve sağlıklı nesiller için, pancar şekeri kullanalım.”

Üreticiler neden pancar şekeri yerine NBŞ ve kimyasal tatlandırıcıları tercih ediyor

NBŞ’ler ve kimyasal tatlandırıcılar, ucuz oldukları için pancar şekerine tercih ediliyor ve yaygın bir biçimde kullanılıyor.

Aynı birim şekere göre 200 ile 200 bin kadar etkili tatlandırıcılar üretilebiliyor. Şeker eşdeğeri yüksek olan tatlandırıcıların bir bavulu, 40 tır dolusu şekere eşit.

Ancak bunların kullanımıyla hem ülkemizin çok değerli kaynakları dışarıya transfer ediliyor, hem sağlığımız riske atılıyor.

NBŞ ile pancar şekerinin satış fiyatı arasında sadece 50 Kr fark olması, pancar şekerine tercih edilmelerine neden oluyor.

Bu tercih sonucu her yıl Bakanlar Kurulu kararıyla NBŞ kotaları % 50 artırılarak adeta NBŞ kullanımı teşvik ediliyor.

Kotanın % 50 artırılması nedeniyle 117 bin ton daha fazla NBŞ üretiliyor, pancar şekeri üretimi ise 117 bin ton düşüyor.

Kg. başına 12 TL katma değer yaratan pancar şekeri yerine NBŞ kullanıldığında, 50 Kr’lik kar için 11,5 TL’lik katma değer kaybedilmiş oluyor.

NBŞ kotasının %50 arttırılması, yani 117 bin Kg. fazla NBŞ üretilmesi ise, 1 milyon 345,5 bin TL’lik değerden vazgeçildiği anlamına geliyor.

“Unutmayın! Pancar Şekeri Sektörünün Kaybı, Türkiye’nin Kaybıdır…”

 

NBŞ kotaları Keyfi olarak Her Yıl Rutin Şekilde Arttırılamayacak

Bakanlar Kurulu’nun NBŞ kotasını her yıl rutin olarak %50 oranında arttırması üzerine  (Şeker İş) Sendikamızca her yıl Danıtaş’da dava açılarak yürütmenin durdurulması kararları alındı. Ancak her defasında bu hukuk kararlarının çiğnenmesi ve kota artırımına devam edilmesi üzerine Sendikamızca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruldu. AİHM’nin lehimize karar vermesi durumunda NBŞ kotaları her yıl rutin olarak ve keyfi bir şekilde artırılamayacak.

Sendikamızın (Şeker İş) bu mücadelesi sonucunda:

·         NBŞ üretimi 117 bin ton düşecek, pancar şekeri üretimi ise aynı oranda artacak.

·         Ülkemizin pancar üretiminde yaklaşık 850 bin ile 1 milyon ton arasında artış olacak.

·         Pancar tarımına, 60 in üretici aile kazandırılmış olacak.

·         Türk tarımına 200 bin dönüm sulu tarım arazisi kazandıılacak.

·         Aynı zamanda 400 bin dönüm arpaya eşdeğer yem üretilmiş, taşımacılık sektörüne yılda yaklaşık 2 milyon ton iş hacmi yaratılmış olacak.

·         NBŞ üreticileri yaklaşık 150 milyon TL zarar edeceklerini iddia etseler de, ülkemiz yılda yaklaşık 250 milyon dolar ilave katma değer kazanacak.

NBŞ’ler ve Kimyasal Tatlandırıcılar Nerelerde Kullanlıyor

İlaç sektöründe ve diyabetik ürünlerde kullanılan nişasta bazlı şekerler ve kimyasal tatlandırıcıların, pancar şekerini ikame etmek üzere gıda üretiminde kullanımı da yaygınlaşıyor.

Son yedi yılda kimyasal tatlandırıcı ithalatının 13 kat artmasına rağmen, ilaç üretmimizde aynı artışın yaşanmaması, bunların gıda üretiminde kullanıldıklarını doğruluyor.

Özellikle son yıllarda sıkça görülen diyet yapma tutkusu ve diyet ürünlerine olan talebin artışı da kimyasal tatlandırıcıların bilinçsiz kullanımını körüklüyor.

Gen teknolojisi en çok ısır, kolza, soya, patates ve pamuk üretiminde kullanılıyor. Mısır ise NBŞ üretimi sayesinde meşrubat, meyve suyu, bira, şekerleme, lokum, baklava, helva, dondurma, reçel, bisküvi, çiklet ve ketçap gibi pek çok gıda ürününe hammadde olarak giriyor. Soyanın 900, mısırın ise 700 çeşit üründe kullanıldığı belirtiliyor.

Ülkemizde çok ayrıntılı bir gıda kodeksi bulunmamasına rağmen, özellikle denetimsiz üretim yapan kaçak işletmelerde buna uyulmaması ve etiketlerinin ürünün içeriğini tam olarak yansıtmaması nedeniyle tüketicilerin karşı karşıya kaldıkları riskler artıyor.

Gerçekten pancar şekeri pahalı, NBŞ ucuz mu?

Ülkemizde pancar şekerinin maliyet ve fiyatı AB ülkeleri seviyeinde iken, NBŞ satış fiyatları dünya fiyatlarının kat, kat üzerinde.

Örneğin ABD’de ton fiyatı 308 dolar iken, Türkiye’de 716 dolar. Ancak NBŞ’ler % 30 oranında su içerdiğinden, gerçek satış fiyatı daha da yükseliyor.

Pancar şekerinin en yüksek kar oranı %38 iken, NBŞ’de kar marjı GDO’lu mısırda % 587 ila % 711 arasında, normal mısırda ise % 334 ila % 414 arasında değişiyor.

Bu oranlar ucuz olduğu sanılan NBŞ’lerin aslında ne kadar pahalı olduğunu ortaya koyuyor.

Bu kadar tatlı kar hangi sektörde var? (Kaynak: Şeker İş Sendikası afiş ve bildirilerinden derlenmiştir)

Malatya Şeker Fabrikası Kısaca:

“Erzincan, Elazığ, Elbistan ve Malatya şeker fabrikaları Kolin-Limak'a 266 milyon dolara satılmıştı. (Yaklaşık 500 milyon TL ediyor) Oysa sadece Malatya Şeker Fabrikası arsasının, ödenen emlak vergisi ve emsalleri gözönüne alındığında 540 milyon TL değerinde olduğu anlaşıldı.”

www.twitter.com/medya_ilisuluk

Yazının devamı için:

http://www.ilisulukhaber.com/haber/yerel/-seker-is-sendikasi-malatya-subesi-gdolu-urunlere-savas-acti/235.html

 
Toplam blog
: 8
: 552
Kayıt tarihi
: 10.11.11
 
 

Sanat adına her şey.... ..