Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sele zeytini yapımı

Zeytin zamanı sonbahara rastlıyor. Ege ve Akdeniz kıyılarında, sonbaharda bulunduysanız eğer görmüşsünüzdür muhakkak zeytin toplayanları.

Zeytin ağaçlarının altına konan iskelelere çıkılarak, ağaçtan hasat yapılır. Aynı zamanda da ağacın altına bir sergi sererek dökülenlerinde ziyan olmaması sağlanır.

Zeytin cinsleri de diğer meyvelerde olduğu gibi tek tip değildir. Bir kaç cins zeytin ağacı var ve bunlarında tavşan yüreği, Edremit gibi cinsleri var. En iyi selelik zeytin tavşan yüreği olur. tavşan yüreği yuvarlak ve rengi açık yeşildir. Olgunlaşınca kararırlar ama yine de yuvarlaklığından tanınırlar. Zaten cins ,cins ayrı, ayrı toplanırlar. Pazarlarda sepetler içinde görüp alabilirsiniz.

Eğer size tarif edeceğim şekilde sele zeytini yapıp bütün kış boyunca afiyetle yemek istiyorsanız.

Ki amaç bu;

Yapılışı;

Beş kiloluk plastik su şişesi alın, bunun içini ağzına kadar pazardan aldığınız zeytinle doldurun. Bu su şişesini kaç kilo zeytin doldurur bunu zeytini aldığınız kişi bilir. Ona sormanızı tavsiye ederim. Veya sele zeytini yapmak istediğiniz plastik bir şişeyi pazara götürerek orada doldurun. 

Eve geldiğinizde bu beş kiloluk kabın içine bir ince belli çay bardağı turşu tuzu koyun.

Ağzını kapatıp  balkonun uygun bir yerine koyun. Bunu balkona her çıkışda tuzlar her tarafa yayılsın diye yuvarlamak gerekiyor. Ara sırada içinde biriken ve genleşen havanın çıkması için dikkatlice kapağı açıp bu havayı kaçırmak gerekir. Genelde 15 veya 20 gün sonra içine koyduğumuz tuz iyice eriyip görünmez olmuştur. Kapağını dikkatlice açıp zeytinin tadına bakmak gerekir.  İlk başlarda tadı biraz acımtırak olabilir.  Sonra üzerinde zaman geçtikçe harika bir tadı olur. Yemek için bunun içinden zeytin alınırken içindeki suyu heba etmemek gerekir. Zeytinleri aktardığınız kaba dökülen suyu geri esas şişesine dökmek gerekir. Alınan zeytinler yıkanır ve zeytin kabına konur. Üzerine pul biber serpilir AFİYETLE YENİR. Yağ dökmeye gerek yoktur. Not; ben her sene kışlık zeytinimi bu şekilde yapmaktayım.

Yediğin zeytin gerçek doğal olmuş oluyor.

 

 

 

 
Toplam blog
: 56
: 661
Kayıt tarihi
: 24.02.08
 
 

Emekli, 19 mayıs ..