Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yeşil zeytin yapımı

Yemek masalarımızın vazgeçilmezi yeşil salamura zeytin, DALINDAYKEN ASLA ISIRAMAZSIN BİLE çok mu çok acıdır. Peki nasıl oluyor da bu kadar güzel bir tada bürünüp yemek masamızda baş köşeye kuruluyor.

Zeytin de diğer meyveler gibi kendi içinde bir kaç cinse ayrılır. Bunları hasat eden insanlar, bu tavşan kulağı, bu Edremit yağlısı vs . diye bir görüşte anlarlar. Misal elma da öyle değil mi? Golden var, Amasya var vs.Yeşil zeytin de cinsine göre ağaçlardan toplanır. Bunlardan bazı cinsler ilk önce olgunlaşırlar bazıları ise geç olgunlaşırlar.. Pazara gelen yeşil zeytin satıcısından tavşan yüreği diye iki kilo kadar alıp deneme yapabilirsiniz. Akdeniz ve Ege sahillerinde ki yerleşim yerlerinde çok da ucuza satılmaktadır.

Aldığın yeşil zeytinleri bir bıçak yardımıyla tek tek çizmek gerekir. Üşenmezsen iki yerinden çizsen daha çabuk tatlanır ( ama ben hep bir kere zeytini karnından çiziyorum. Yanı zeytine yarık atıyorum.

Sonra çizdiğim bu zeytinleri, (Çizilmezse acılığı çıkmaz veya çok uzun zamanda çıkar. Çizmeden hiç denemedim.)

Bir su şişesine koyarak ( evde olan boş su şişesi olur).  Üzerine musluk suyu koyacaksınız.

( Hazır su olmaz.) :

( Nedenini şimdi anlatmak istemiyorum. O konu kimyaya giriyor. (Fermantasyon  ) dan dolayı.  hazır su içinde faydalı bakteriler üremeyeceğinden. Fermantasyon olmaz.)

Bu kadar kısa bilgi yeter herhalde.

Şişelere konan su gün aşırı değiştirilmesi gerekir. Her gün de değiştirilse olur. Arada bir kaç gün değiştirilmese de olur. 15-25 gün arasında zeytinlerin  acılığı gider ve yerine yenebilecek kıvamda tad gelir. Bunu şişelerin birinden bir zeytin alıp ısırarak anlamak mümkündür. Acılığı gidene kadar suyunu değiştirmeye devam edilir. Tamam artık bu yenebilir bu tat iyi dediğiniz zaman. Şişelerin suyunu yenileyip ;;;

İçine TUZ şişeye koyduğunuz zeytine göre bir kiloya bir yemek kaşığı olmak şartıyla göz kararı konur.

Çok az da limon tuzu konur. (Zeytinler diri olsun, erimesin diye.)

Bu hazırlanan yeşil zeytin doldurulup tuzları da atılmış şişeler ağzı açık bir şekilde eğer suyu taşarsa diye ya musluğun yanında veya altına  bir leğen gibi taşmaktan dolayı akacak suyu tutacak bir şey koymak gerekir. Şişelerin kapaklarını da yanında saklayın. Çünkü fermantasyon işlemi bitince şişelerin ağızları kapatılacak ve yemeye hazır olmuş olacaklar.

İsteyen bu şişelerin içine en son su ve tuz konurken kokusunu ve aromasına farklı lezzetler katacak karanfil ve buna benzer şeyler ilave edilebilir. Ben sade kendi tadında seviyorum.. Herkesin damak zevki kendine güzel dimi ya?

İçi doldurulmuş zeytinlerin de yapılışı aynı sadece en son su konurken zeytinlerin çekirdeği  çekirdek çıkarıcı bir aletle çıkarılıp çıkarılan çekirdeğin yerine kırmızı biber parçası konuyor. sonrada tuzu ve limon tuzu, suyu konuyor, bekletiliyor. AFİYET OLSUN

  

 
Toplam blog
: 56
: 661
Kayıt tarihi
: 24.02.08
 
 

Emekli, 19 mayıs ..