Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Semt pazarları çağ dışıdır

Dünyada artık en geri ülkeler hariç, hiçbir yerde böyle sokak aralarını ve caddeleri haftanın bir ya da iki günü işgal eden ve kurulduğu çevreyi bir gece öncesinden gürültüsü ile ertesi gece ise pisliği ve gürültüsü ile rahatsız eden bu tip bir uygulama kalmamıştır.

Büyükşehir Belediyesinin yıllar önce başlattığı uygulama başarılı olmuş sabit halk pazarları bu konuya çağdaş çözüm getirmiştir. Bunun yanında Anadolu yakasında Salı pazarının Hasan paşaya taşınması, Bakırköy pazarının E-5 kenarına atıl araziye taşınması olumlu uygulamalardır. Feriköy pazarını aynı şekilde semt içinden alınıp atıl bir alana kaydırılması ve Anadolu yakasında Sahrayicedit pazarının iç kesimde atıl alana kaydırılması (bu uygulama cumartesi günleri trafiğini katletmekte olduğu Atatürk caddesinin soluk almasını sağlamıştır), Üst Bostancı otobüs durakları yanına kurulan pazarın, E-5 tünel ağzına taşınması, Maltepe semt içi pazarının Altay çeşme, yüz evler iç kısımlarına atıl alanlara taşınması olumlu uygulamalardır .

Niçin çağdışıdır bu pazarlar? Bir Kere pislik yuvasıdır. Belediye bunlardan kalan pisliği bütün gece uğraşarak büyük bir insan ve makine gücü kullanarak zor temizlemektir. (Merak eden Erenköy pazarının bittiği perşembe akşamı gelir sokakları saat 01:00 e kadar gezer) İkincisi, pazarın kurulduğu sokaklar o gün için kilitlenmekte, bu sokak ve caddelerde oturanlardan her hangi birinin acil olarak hastaneye kaldırılması gerektiğinde, sokağa ambulans girmemektedir. Üçüncüsü, bu sokaklarda yangın çıksa İtfaiye buralara nasıl ulaşacaktır? Çünkü bırakın düzenli tezgahları, orta yerlerde korsan tezgahlar kurulmakta ve pazarda yürümek imkansız hale gelmektedir. Zabıtalar sürekli denetim yaptıkları halde , Korsan tezgah sayısı yasal tezgah sayısına eşittir. Dördüncüsü, bu pazarlarda satılan meyve ve sebzeler eksik tartılabilimektedir. Ali cengiz oyunları söz konusudur. Artık her yerde digital terazi varken bir çok tezgahta hala ilkel teraziler kullanılmaktadır. Beşincisi, sergilenen ürünler sağlıksız şekilde muhafaza edilmekte, büyük marketlerdeki mevut düzen, intizam ve hijyen konusundaki titizliğin aksine sağlıksızlık arz etmektedir. Altıncısı, bu sokaklarda oturanlar araçlarını bir gün önceden başka yerlere götürüp park etmekte, zira ne sabah işe giderken sokaklarından çıkabilmekte ne de akşam eve döndüklerinde apartman otoparklarına girememektedirler. Tüm İstanbul , bu çağdışı yükü daha ne kadar taşıyacaktır? AB yolunda hızla ilerlerken bu arabesklik daha ne kadar sürecektir?

 
Toplam blog
: 27
: 1140
Kayıt tarihi
: 03.07.10
 
 

Öğretim Görevlisi(Dr). Gemi Mak işl . Mühendisiyim. 15 senedir Gözetim şirketinde görev yapıyorum..