Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Senden büyük halk var

Senden büyük halk var
 

2009 Yılı mahalli idareler seçimleri nihayet yapıldı. Çok genel bir değerlendirmeyle de halk iradesi; iktidar partisine, dişe dokunur bir ikazda bulundu. Bunu, seçim gecesi yaptığı konuşmada, Başbakan de teyit ve kabul etti. Ana muhalefet partisinde ciddi bir kıpırdanma, oy artışı görülmedi. Dikkate şayandır. Muhalefet partisi MHP ise bir miktar daha ciddi bir oy artışı kaydedebildi ama bunu da, başarı olarak değerlendirebilmek biraz güç görünmekte.

AKP’den kayan oyların bir kısmı MHP’ye gitmişken, daha ciddi bir bölümü; Numan Kurtulmuş’un liderliğinde, ilk seçimine giren Saadet Partisi’ne yöneldi. AKP’deki emanet oyların, gerçek sahiplerine dönüş süreci başladı.

Elbette ki bu sonuçları; gerek siyasi partiler, gerek medya organları gerekse halkımız çok daha ayrıntılı bir şekilde analiz edecektir. Çıkarılması gereken dersler çıkarılıp, yol haritaları revize edilecektir. Gelelim naçizane bendenizin gözüne çarpan spontan seçim neticelerine:

Ege Bölgesi ve Trakya genelinde AKP hükümetine ve Başbakan’a ciddi bir seçim tokadı vurulmuştur.

Yapılan tüm manevralara, merkez ilçe taksimatlarına, kuşa çevrilen Karşıyaka’ya, kuyruklu Konak’a, AKP ürünü Bayraklı ve Karabağlar’a rağmen; İzmir, topyekün sırtını dönmüştür Bay Başbakan’a. Bu ucuz numaralara, karnım tok demiştir. İzmir’in tüm merkez ilçe ve ilçe belediyeleri –bir istisna dışında- CHP tarafından kazanılmıştır. O istisnai ilçe Tire olurken, burayı da AKP değil, DP kazanmıştır. Sanıyorum bundan böyle Kendileri, İzmir adının önüne getireceği tanımlamalara daha çok dikkat edecektir.

Karşıyaka’nın göbeğindeki Bayraklı(?!) mahallelerinden birinin muhtar aday bir Hanımefendi’nin seçim broşürü dikkatimi çekti. “<ı>Biz Karşıyakalıyız” yazıyordu. Siz, devlet kayıtlarında böldünüz buraları ama toplum kayıtlarını bölemezsiniz der gibiydi bu manzara. Karşıyakalı, sadece %16 oy verdi, kendisini bölenlere.

AKP’nin ağır topu Bülent Arınç’ın memleketi Manisa’mızda, seçim tokadını vuran MHP oldu. Tahmin ediyorum AKP’nin canını en çok acıtan sonuçlardan biri, bu, MHP’nin Manisa zaferidir.

Taraflı tarafsız tüm çevrelerce, genelde takdir edilen Antalya Belediyesi’nin AKP’li başkanı da CHP karşısında yıkılmıştır. Çok çarpıcıdır.

Orada, ceketimizi koysak kazanırız şeklinde siyasi gafların muhatabı olan Urfa’lılar; onur ve şereflerini, bağımsız olarak koskoca iktidar partisinin karşısına dikilen eski belediye başkanlarını, yeniden göreve getirerek kurtarmışlardır. Bu zeminde Urfa’daki durum, İzmir ile benzerlikler göstermektedir.

AKP’nin kalelerinden olan Konya’da; belki merkez ilçelerde ve büyükşehirde durum çok fazlaca değişmemiştir ama Konya ilçelerinde çarpıcı sonuçlara imza atılmıştır. Bunlardan, en dikkate şayan olanı; Konya’nın en büyük ilçesi, yüz bin nüfuslu Ereğli’de yaşanmıştır. İki dönem öncesinin başarılı belediyesini, geçen seçimde AKP rüzgarına kapılarak AKP’li belediyeye tercih eden Ereğli’liler, bu seçimde hatalarından dönmüş ve emaneti yeniden eski sahibine vermişlerdir.

Başbakan tarafından birer seçim kalesi olarak görülen ve teşkilatlarına hedef gösterdiği İzmir, Diyarbakır, Çankaya kaleleri düşürülememiştir. Buna mukabil İstanbul ve Ankara, ucu ucuna elde tutulabilmiştir. Manisa, Balıkesir, Adana, Uşak, Osmaniye kaptırılmıştır.

Adanalı’lar Başbakan’a, “Senden de büyük halk var” demiştir. Ve AKP’nin kaybettiği büyükşehirlerden biri olarak Adana da kayıtlara geçmiştir.

İktidar partisi; Akdeniz ve kıyı Ege’de tamamen, İç Ege’de de ekseriyetle silinmiştir. Trakya’da hiçbir şekilde yoktur. Açılım üzerine açılım yaptığı ve tehlikeli etnik temellere oturttuğu siyasetiyle oy avcılığına soyunduğu Güneydoğu Anadolu halkı, beyaz eşya ticaretine giriştiği Tunceli insanı bu popülist politikalara prim vermemiştir. Kendisi de Karadeniz’li olan Başbakan, bir ağır darbe de Karadeniz kıyı şeridinden almıştır. Üç-beş il dışında, Karadeniz de, çok manidar bir mesaj vermiştir.

Şimdi herkes, şapkasını önüne koyup düşünmelidir. Özellikle CHP ve MHP, mecliste temsil edilen büyük muhalefet partileri olarak, konjoktür o kadar da uygunken, neden ciddi anlamda bir sıçrama yapamadıklarının analizini çok iyi yapmalıdırlar.

Ve AKP. Ve Başbakan. Ve memleketlerinde partileri seçim kaybeden eski ve yeni, AKP’li Meclis Başkanları... Sanıyorum Sizlerin, düşüneceği çok daha fazla şey olacaktır. Kolay gelsin.



@ “Kuşa Döndün Karşıyaka’m”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=150348

@ “İzmir Bu Zokayı Yutar mı?”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=115287

@ “Karşıyaka’nın Yakasından Düşün Efendiler”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=96519

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..