Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '12

 
Kategori
Sivil Toplum Kuruluşları
 

Sendikaların kuruluşları hakkında

Ne zamandır sendikacılık üzerine yazma niyetindeydim. Ramazan bayramının arifesinde sizlerle paylaşmak isterim ki, sendikacılığın neresindeyiz? Sendikaların gerçekten kendi kendine oluştuklarına mı inanıyoruz? Yönetim kurulları bir araya geldi, sendika kuruluverdi. Süreç yaşanarak kurulur sendikalar.

Eğitim camiasının sendikalaşmasının nedenlerinin başında birlik ve beraber olmak, hakkını savunmak dillendirilir ama mutlaka da görüşlerin sendikalaşmada etkisi vardır. Sendikalaşma da hiçbir görüşü temsil etmiyoruz demek ne kadar doğrudur? Görüş veya görüşlerin temellendirilmesi neticesinde kurulur sendikalar.

Görüşü olmayanın toplumu yönetme adına söz söyleme hakkının olması da garip geliyor. İnsanların birey olarak fikri yapıları olduğu gibi cemiyetlerinde fikirleri vardır.

Eğitim camiasının içinde bulunduğu sendikalaşmada sayısı epey var. Bunların dayandıkları fikir olmasa herhalde bu kadar çok olmazdı.

Hangi sendika mensubu yönetimde olanlardan konuşsam birinci dayanağı: Hak aramak oluyor. Yani hak aramak için birlik olunmalı diyen sizlersiniz, bizleriz, burada işte fikirler araya giriyor bence. Benim görüşümüzün de temsil edildiği sendika olsun istiyorlar. Sendika tecrübesi olanlarda toplayıcı birleştiricilik liderlik vasıfları olanlar sendikalarını kuruyorlar. Bunda ayıplanacak, suçlanacak ne var ki… Her eğitimcinin hakkı olan mevzuudur bu.

Ayrılıkların ve de yeni oluşumların aleyhinde konuşmadan önce kendimizle hesaplaşmayız. Hatalarını tetkik etmeli varsa eğer kusur hata, yok doğal seyirde gelişmişse yapılacak işlem yoktur. Hayırlı olsun denir.

Sendikaların kendileriyle önce otokritik yapmaları gerekiyor. İnsan bedeni neyse, sendikanın yapısı da o bence, insan yemek yiyerek hayatını idame ettiriyor. Sendikalarda varlığını, hayatiyetini gücünü üyelerinden almaktadır. Üyelerin, temsilcilerin talep ve temennilerine verilen cevaplar irdelenmelidir.

Sendikacılığın sığ yapıldığına inanıyorum. Yöneticilerin sendikalı olup olmadığını önemsememek gerekiyor. Fakat kavramları yazmak kolay, konuşmak daha basit uygulaması çok zordur.

Sendikaların taşra yönetimlerinin hataları mutlaka asgariye indirilmesi gerekiyor. Kendi içinde barışı sağlamalıdır. Yetki ve görev anlayışını benimseyenleri dışlamadan, gereken değer verilmelidir.

Okullardan gelen dertleri ciddi olarak ele alınması gerekir. Hiçbir fikir boş olarak algılanmamalıdır. Denetleme mekanizması kurulmalıdır. Sendikalar belirli sürelerde denetlemesi yapılmalıdır.

Aktif Sen içinde söylemler var. Türk Eğitim Sen içinde, Eğitim Bir Sen içinde çeşitli yorumlar var. Bu tür yaklaşımlar olacaktır. Diğer sendikalar içinde kuruluşları için mutlaka konuşulan yorumlar vardır.

Üye olan eğitimci de, camiasından hizmet alırken memnun olduğunu belirtmekte cimri olmamalıdır. Üyelerin, üye oldum diyerek her talebinin karşılanır düşüncesi de gariptir. Sendika üyesiyim işimi görmeliler yaklaşımı yanlıştır.

Sendikacılık illaki meydanlarda toplanmak olmamalıdır. Derslere girmeyerek doktora gitmek olmamalıdır. Promosyonların sorumlusu da olmamalıdır. Eylemle anılmadan da sendikacılık yapılabilirliğini göstermeli sendikacılar.

Her insanın dünya görüşü vardır. Eğitim camiasının mensupları da okudukları kitapların, dinlediği kişilerden etkilenmemesi mümkün değildir. Öğrenim gördüğü okullardan etkilenmemesi insanın yaradılışına aykırıdır. Mutlaka fikir dünyasında etkisi olur.

Kişilerin tercih hakkı olduğuna göre sendika kurulur. Üye olunur. Üyelikten istifa edilir. Üyelerin doğal hakkıdır bunlar. Sendikanın söylemini beğenmez, yazıyı beğenmez, oluşan fikir yapısıyla tezat yaşar ayrılır. Bunlar normaldir.

Üyelikten ayrılanlara saygılı davranmak erdemliliktir. Sendikadan ayrıldı diye lafla döğmenin hiç anlamı yoktur. Yarın sizin sendikanıza tekrar üye olabilir. Niçin o kadar katı oluyor ki sendikacılık yapanlar.

Sendikaların kuruluşları için kanunlar var. Kanunlar çerçevesinde kurulduklarına göre söyleyecek söz yerine ya üye olunur ya da başarılar dileriz.

 

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..