Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '09

 
Kategori
Müzik
 

Seni unutmayacağız!

Seni unutmayacağız!
 

Mehmet Barış Manço; 2 Ocak 1943 tarihinde dünyaya geldiğinde herkes gibi ne olacağını, ne işler yapacağını bilmiyordu. Ama hayat onu milyonların sevgilisi, özellikle de çocukların sevgilisi haline getirecekti.

Barış Manço müzik hayatına Galatasaray Lisesi'nde başladı. Liseden sonra Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi'nde 1963-1971 yılları arasında resim, grafik ve iç mimari okudu. Bu okuldan birincilikle mezun olup altın madalya aldı. Belçika'da “Les Mistigris” adlı bir grupla beraber Olympia'da konser verdi. 1965 yılında Paris'te iki 45'lik plak çıkardı.

1969 yılında "Dağlar dağlar" adlı şarkısıyla büyük bir çıkış yapan sanatçının o albümü 5 ayda 700, 000 adet satışa ulaştı. Bu çalışmayla Altın Plak Ödülü'nü de kazandırdı aynı zamanda. Yurt dışında bir çok programa konuk olarak katılan sanatçı ayrıca birçok ülkede de konser verdi.

Çocuklar ve bizler onu erken tanıyamadık ne yazık ki! Biz onu 1988 yılında Ekim ayında devlet kanalında yayınlanmaya başlayan "7'den 77'ye" adlı çocuk ve aileye yönelik eğlence ve kültür programıyla tanıdık ve sevdik. 1998 yılında ekrana 370.kez ekrana gelebilen ve Türk televizyonculuğunda ulaşılması zor bir rekora imza attıktan sonra "Ekvator'dan Kutuplar'a" adlı programıyla da 100'den değişik yöreye gidip 600, 000 km'ye yakın yol katetti.

Müzik ve televizyon hayatında sayısız ödül aldı. Bunlardan bazıları 1991'de T.C. devlet sanatçısı unvanı, aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Onursal Doktora unvanı, Uluslararası Teknoloji Ödülü, Japonya Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü aldı. Ayrıca, Belçika Krallığı Leopold II Şövalyesi Nişanı, Fransız Kültür Bakanlığı Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Türkmen Vatandaşlığı ödülleri vardır. 200'ün üzerinde bestesi olduğu için 12 altın ve 1 platin albüm ve kaset ödülü kazandı.

Ama en büyük ödülü; çocukların ve insanların yüreğindeki kurduğu tahttır. En acısı da belki yaşadığı süre içersinde bunu ona gösterememiş olduğumuzun üzüntüsüdür. Yaşadığı zaman hiçbir Türk gazetesinde manşet olamamasına rağmen öldüğü zaman tüm Türk gazetelerinde ölümü manşet başlıklarında verilmiştir.

Türkiye'de sanatçı diyebileceğim yegane insanlardan biriydi Barış Manço. Onun ölümünde ağladığım daha dün gibi aklımdadır. Ama dün yani 1 Şubat 1999 yılında aramızdan ayrılalı 10 yıl oluyor. 10 yıldır onun sanatçılığına, kişiliğine hasret yaşıyoruz. Biz seni unutmayacağız. Toprağın bol, mekanın cennet olsun.

 
Toplam blog
: 128
: 1145
Kayıt tarihi
: 23.11.07
 
 

Herkes gibi yazar, çizerim. Dünyamı boyarım hepsi bu!..