Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

Serbest Bölge'de istihdam da firma sayısı da azaldı...

Serbest Bölge'de istihdam da firma sayısı da azaldı...
 

SERBEST BÖLGE'DE İSTİHDAM DA FİRMA SAYISI DA AZALDI...


Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak öne çıkan Mersin Serbest Bölgesi'nde 2009 yılının Mart ayı verilerine göre istihdamda yüzde 10, faaliyette bulunan firma sayısı da yüzde 4'lük bir düşüş yaşandı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan 'Aylık Göstergeler' adlı ekonomik analiz raporunun 2009 yılı Mart ayı verileri açıklandı. Rapora göre Mersin Serbest Bölgesi'nde 2009 yılı Mart ayı sonu itibariyle 18'i yabancı olmak üzere toplam 6 bin 70 kişinin istihdam edildiğine dikkat çekilerek, bu oranın da bir önceki 2008 yılına göre yüzde 10'luk bir düşüş gösterdiğinin altı çizildi.

Bölgede faaliyet gösteren firma sayısının da söz konusu dönemde yüzde 4'lük bir gerilemeyle 412'ye düştüğü bildirildi. Bu firmaların da 318'inin yerli, 36'sının yabancı geriye kalan 58'inin de yerli-yabancı ortaklığından oluştuğu bilgisi verildi.

Yatırım harcamalarına bakıldığında da yatırımların yüzde 93'ü Türkiye'den bölgeye yapılırken, yüzde 7'lik bir payın da yurtdışından bölgeye gerçekleştirildiğine işaret edildi. Raporda yer alan bir diğer bilgiye göre de 2008 yılı Kasım ayında bölgedeki ticaret hacmindeki sert düşüşün ardından, aynı yılın Aralık ayında gözlemlenen yükselme eğiliminin, 2009 yılı Ocak ayına kadar devam ettiği, ancak Şubat ayından itibaren de yeniden yükselişe geçtiği vurgulandı.

Mart ayında bölgedeki ticaret hacminin, bir önceki yıla göre yüzde 39'luk bir düşüşle 139 milyon dolar seviyesine gerilediğine dikkat çekilerek, bu durumun da kimya sanayi ürünleri, dokumacılık mamulleri ve gıda sanayi ürünleri alt sektörlerinin ticaret hacmindeki düşüşün etkili olduğu bildirildi. 2009 yılının ilk 3 ayında bölgedeki ticaret hacminin de önceki yıla göre yüzde 39'luk bir daralma gösterdiği de verilen bilgiler arasında yer aldı.

2008 yılının ilk 3 ayında bölgedeki sanayi sektörünün toplam ticaret hacmi içerisindeki payının azalarak, tarım sektörüne kaydığının belirtildiği raporda; 2009 yılı Ocak-Mart Dönemi'nde sanayi sektörünün ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 42 oranında azaldığı ifade edildi. Bu düşüşte de sanayi mamulleri içerisinde yer alan kimya sanayi ile dokumacılık mamulleri alt sektöründeki azalışın etkili olduğu açıklandı.

Ticaret hacminin yüzde 28'ini oluşturan tarım sektörünün işlem hacminin de önceki yıla göre yüzde 28'lik bir gerilediği, bu duruma da sanayi bitkileri alt sektörünün etkili olduğuna dikkat çekildi. Bölgedeki ticaretin ülkeler bazında dağılımı incelendiğinde de ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile İslam ülkelerinin ticaret hacmi artış hızının geçen yıla göre gerilediği vurgulandı.

Kaynak: İçelekspres Gazetesi'nden faydalanarak hazırlanmıştır.
 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..