Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '15

 
Kategori
Güncel
 

Şeref Aylıkları'nın asgarî ücrete bağlandığını bilen var mı?

Şeref Aylıkları'nın asgarî ücrete bağlandığını bilen var mı?
 

1005 Sayılı Kanun gereği Şeref Aylığı alanların maaşları, 10.03.2007 tarihli torba yasada yapılan bir değişiklik ile Asgari Ücrete bağlanmıştır. (6595 Sayılı Kanun) Değişikliğe göre dul eşlere, asgarî ücretin net tutarının yüzde 75'i bağlanacaktır.

Dul eş, eğer bu yasadan haberdar olursa, maaşının artması talebini yazılı beyan edecekmiş. Başka bir geliri olmadığı konusunda da bir taahhütname verecekmiş.

Değişiklik iyi güzel de bu yasa değişikliğinden kaç kişinin haberi var acaba? 

Bir yasa çıktığı zaman gerekli düzeltme, sistem üzerinden yapılmalıdır. Benim babam da Kore Gazisi ve annem 80 yaşında. Eğer varsa başka dul eşler de yaklaşık bu yaşlardadır. Hem kaç tane dul eş kalmıştır ki?!

Torba yasalara doldurulan pek çok yasa içerisinde biz bile atlamışken, çoluğu çocuğu olmayan, olsa bile yasadan haberdar olmayan insanlar ne yapacaklar?

Yasada nereye müracaat edileceği bile açıklanmamış. Hele de insanlar cahil ise nasıl haklarını arayacaklar?

Ben yaklaşık 1,5 saattir, SGK Primsiz Aylıklar Daire Başkanlığı'nın konu ile ilgili birimine ulaşamıyorum. Onlar nasıl ulaşacaklar?

Maaş artırımı yazılı müracaat tarihinden itibaren gerçekleştirilecekmiş. Yani 2007 yılından bugüne kadar ödenmesi gereken tutarların üzerine bir bardak soğuk su içmemiz gerekiyor.

Eğer değişiklikten haberdar olmayan dul eşler varsa ki bir tanesi benim annem, bu haksızlık sistem üzerinden, geçmişe dönük olarak düzeltilmelidir.Gerekli düzeltmenin yapılması için devletin konuya acil olarak el atması gerekmektedir. 

Tülay Hergünlü

İstanbul, 15 Mayıs 2015

 
Toplam blog
: 516
: 1080
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1955 Ankara doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. İstanbul'da uzun yıllar..