Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '07

 
Kategori
Sevgililer Günü
 

Sevgililer Günü'nde hangi şarap içilir?

Sevgililer Günü'nde hangi şarap içilir?
 

Aşkın ve tutkunun içkisi nedir diye sorsalardı, hiç düşünmeden şarap derdim. Bu cevabın altında yatan birçok neden var. Her şeyden önce, bana göre, içkilerin içinde en fazla, nev-i şahsına münhasır özellik taşıyan tür şaraptır. Aynı dönemde, aynı bağda yetişmiş, aynı gün-saate toplanmış ve aynı üretim proseslerinden eş zamanlı olarak geçirilmiş, aynı tür üzümden elde edilen şarabın, demlenmek için bekletildiği iki farklı meşe fıçısından birindeki diğerini tutmaz. Toprağın organik yapısı, flora ve faunanın o mevsime göre ortaya koyduğu iklim şartları, aldığı yağmur, güneş, nem, rüzgar, kırağı vesaire doğal şartlar, üretim proseslerinin ilgili kondisyon şartları, süreleri; bekleme koşulları, fıçının özelliği, ortamın nemi ve ısısı gibi yüzlerce parametre, ortaya çıkan mucizevi sıvıyı o kadar kendine has yapar ki eşi ve benzeri yoktur. İşte aşk da böyledir. O kadar nev-i şahsına münhasır ve özeldir ki.

Şarapların, ortalama yüzde 11 ile 12,5 arasında seyreden alkol oranları; biralardan yüksek ama votka-rakı-viski-cin-tekila-rom gibi damıtılmış içkilerden de düşüktür. Bu özelliği ile de sevdalı ve tutkulu birlikteliklerin, hiç bitmesi istenmeyen anların en ideal içkisi olma özelliğini kimselere kaptırmaz.

Şarap, insan metabolizmasındaki etkisini en uzun süreyle devam ettiren yegane içkidir. Bu konumunu da tahmin edebileceğiniz gibi mayalı içki olmasından kazanır. Şarap, yaşayan ve kalıcılığını sonuna dek sürdürmeye çalışan bir içki olarak, tıpkı aşka benzemez de neye benzer?

Şarabın iki ana çeşidi vardır. Kırmızı ve beyaz şarap. Renklerin dili der ki; kırmızı, aşk-tutku-arzu-istek'tir. Ve beyaz da masumiyet-dinginlik-huzur-evlilik. Bir de pembe (rose) şaraplar vardır. Pembe, benim gönlüm sende diyen.

İşte bu birkaç nedenden dolayı bile aşkın ve tutkunun içkisinin şarap olduğunu iddia etmemizde sanırım bir sakınca yok. O halde başlıktaki sorumuzu tekrarlayalım: Sevgililer Günü'nde hangi şarap içilir? Aslında bu çok geniş alanlı bir soru pek tabi ki. Ve bu sorunun tam cevabını vermek için on tane yazı yazılsa belki yine yeterli olmayabilir. O nedenle ben biraz daha konuyu çerçevelendireceğim, en azından bu yazı için. Ancak gelebilecek sorulara da memnuniyetle cevap vereceğimden emin olabilirsiniz.

O gün, sevdiğiniz insanla yiyeceğiniz müthiş bir akşam yemeğinde, ısmarladığınız ya da yaptığınız yemeğe göre mutlaka tercih edilebilecek şaraplar fark edecektir, bu konuya girmiyorum. Ama bir kutlama pastası durumu söz konusu ise işte orada durun derim. İnsanlar genelde; doğum günlerinde, yılbaşlarında, sevgililer ve anneler, babalar günlerinde ve kendilerini mutlu hissettikleri olayların akabinde; kutlama amaçlı olarak yaş pasta diye de tabir edilen muhteşem güzellikteki pastalardan yemek isterler. Üzerine krema ile yazılan yazıları, dikilen mumları, ışıl ışıl yanan maytapları, ağdalı pasta kesme törenleri, patlayan flaşları ile mutluluk ve sevinç anlarıdır pastalı kutlamalar. Ve genelde de bu pastaların yanında ya çay ya da kola servisi yapılır. Başka bir içki hele hele de şarap hayatta akıllara gelmez. Tatlı ile alkollü içkiler, özellikle de şarap pek bağdaştırılmaz.

Genel kural olarak, benim de daha önce yazdığım gibi içkinin önünde ya da sonunda tatlı yiyecekler alınmamalıdır. Çünkü şekerin, alkolün etkisini artırıcı ve mideyi rahatsız edici bir özelliği vardır. Ancak, bir üçgencik yenecek muhteşem bir, muzlu ya da orman meyveli, frambuazlı pasta ile içilebilecek bir kadeh şarap size doyumsuz damak hoşlukları vereceği gibi, sevincinize de sevinç, coşku katabilir.

Değerli dostlar, bir yaş pasta ile genel olarak beyaz şarapların hepsi içilebilir ve hoş olur. Ancak, beyaz şarap tercihlerini yaparken sek şaraplardan çok dömi sek yani yarı tatlı şarapları masanıza koyacak olursanız; damaklarınızdaki lezzet katsayıları çok ciddi anlamda sizi bambaşka diyarlara götürecektir. Şampanya ya da köpüklü beyaz şaraplar da pasta ile uyum gösterirler ancak ben ısrarla dömi sek beyaz şarapları tercih edin, kırmızının ise yanına bile yanaşmayın derim.

Şimdi de sıra nokta atışım da. "İyi de Aydın Sevinç, bu kadar anlattın oldu olacak bir de direkt tavsiyeni söyle de gidip alalım, zaten ne hediye alacağız diye kurdeşen dökmekteyiz, bir de bununla uğraşmayalım" dediğinizi duyar gibiyim. Değerli dostlar, maalesef satış noktalarında, fazlaca dömi sek şarap çeşidi yok. Bu tip şaraplar, diğer ülkelerde çokça rağbet görmesine rağmen, ülkemizde kıymeti çok bilinmiyor.

Benim size tavsiyem; Doluca'nın, 2003 hasadı, "Safir"idir. 37,5 cc.'lik şişelerde satılmaktadır. İzmir'in muhteşem misket (muscat) üzümlerinden üretilmektedir. Alacağınız pastanız için muhteşem bir eşlikçi olacaktır, bu nadide dömi sek beyaz. 6 ila 8 derece arasında bir ısıda soğutmayı unutmayınız, ince-uzun beyaz şarap ya da şampanya kadehinde, yaymadan servis ediniz. Afiyet olsun efendim.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..