Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '13

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Şeytan Kahvesi, 150 yıldır "koruk şerbeti" dağıtıyor.

Şeytan Kahvesi, 150 yıldır "koruk şerbeti" dağıtıyor.
 

Ayvalık'taki "Şeytan Kahvesi " işte bu. Yüksek tavanlı taş bina.


Önünde asması, yanı başında telli kavağı, içinde kütüphanesi, duvarında tarihi tabloları asılı, kütüphanesi bulunan, yaz kış  “koruk şerbeti”  içilen, yüz yıldan bu yana “Şeytan kahvesi” diye anılan, önünde meydanı bulunan bir Ayvalık kahvehanesindeyiz.

Susuzluğu ve harareti bıçak gibi kesen bu “koruk suyu,”  buranın simgesi olmuş. Ta 1800 yıllarının ortasında bir ufak şaka, burayı şeytanlaştırmış. Bir Rum kadını, yaramazlık yapan  küçük Halil’e “Seni şeytan seni” demesiyle başlayan macera bu günlere kadar gelmiş. İşte torundan toruna geçen kahvehanenin böyle anılmasının sebebi de buymuş

Şimdi burayı, üçüncü kuşaktan Suat Kaçak işletiyor. “ Kahve, insanlar arası bir iletişim köprüsüdür” diyor Suat Kaçak. Bina 1865’ de yapılmış. Hibe yolu ile içeride kütüphanesi var. Koruk suyu içmek, kitap okumak, bazı Ankaralı ve İzmirli Ayvalık severlerin uğrak yeri olan bu taş bina, semtin nazar boncuğu.

Vaktiyle buralarda Yunan müzisyenlerinin uğrak yeriymiş. Şimdiki tabiriyle “ Çalgıcılar kahvesi” görevini yapıyormuş. Koruklar kışın olmaz. Ama burada şerbetini yapıyorlar. Asmalarda, son baharda üzerlerinde kalan  tanelerin toplanması, koruğun ham maddesi oluyor. Özel bir yapımı varmış. Sırmış.

Görüyor musunuz, ufacık bahaneler ve sebeplerle bir taş bina ün kazanarak günümüze kadar gelip hala daha anılıyor. "Dostlukların kurulduğu, sevgi-muhabbetin paylaşıldığı, ömür boyu süren arkadaşlıkların temellerinin atıldığı mekanlardır kahveler. Ne var ki her şeyin değiştiği gibi kahvelerin-kahveciliğin ruhu da değişti zamanla.. Şimdi kimi aileler 'Benim oğlum kahveye bile gitmez' demekle bunu bir övünme meselesi bile yapıyor.. Oysa kahveler, insanlar arası bir iletişim köprüsüdür."

150 yıldır “koruk şerbeti” veriliyor bu kahvede. Yaz kış koruğu n asıl elde ediyorlar? Sır! şerbeti, susuzluğu bıçak gibi kesen bir meşrubat. Özel olarak burada şerbet içmeğe gelenler bile var.

Binalar, 19’ yy.dan kalma. Bir yanda tarih, bir yan da koruk suyu bir yanda, nostalji. Yıkılmağa yüz tutmuş evler. Birbirlerinin önünü kesen sokaklar. Yıkılmak üzere olan evler. Nostalji ise bir ömre bedel! Kargacık burgacık yer döşemeleri, orta  yoldan sızan lağımlar.

Ört ki, ölem!


 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..