- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Şeytanı korkutan tablo
Biliyorum, “taktı bu adam. Başka konu mu yok yazacak?” diyeceksiniz. Ama Halk sağlığı gerçekten önemli ve birileri şu sahtekarlara “dur” demeli.
Sağlık bakanlığı bir araştırma yapmış ve gıda hillelerini belirlemiş. Hep yazıyorum ya durum gerçekten içler acısı. Diğer yandan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı bir broşür bastırarak vatandaşa dağıttı. Broşürde acı bir gerçek de vurgulanıyor. Daha nasıl anlatsınlar; “Yumurta, doğal ambalajı ile hiçbir şekilde hile yapılmayan tek gıdadır” ibaresi acı gerçeği çarpıcı biçimde açıklamıyor mu?
Bakanlık gıdada ne hileler yapıldığını da araştırmış. Ortaya çıkan tablo daha once de defalarca anlattığım gibi şeytanı bile korkutacak nitelikte. Zaman zaman ne tip hilleler yapıldığını, para uğruna halk sağlığını hiçe sayan sahtekarların tüm tezgahlarını anlatıyorum. Ancak, bu listede benim de yeni duyduğum üç kağıtlar var. Çok yazdıklarımı eleyerek listeyi aşağıda yayınlıyorum. Okuyunca siz de bu tablonun neden “şeytanı bile korkutan” nitelikte olduğunu göreceksiniz:
· Beyaz eti klora batırıp taze görüntüsü veriliyor.
· Ufalanmış peyniri jel ile birleştirip yeniden kalıp peynir yapılıyor.
· Dana kıymaya tavuk sakatatı katılıyor.
· Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor
· Sütün yağını alıp yerine margarin koyuluyor
· Küflü kaşardan eritme peynir yapılıyor.
· Kırmızı bibere kiremit tozu ekleniyor.
· Kalitesiz bulgura boya katıp ayıp örtülüyor.
· Hazır limon suyu içerisine su ve limontuzu katılıyor.
· Zeytinyağına rafine ayçiçek, kanola, fındık ve soya yağı karıştırılıyor.
· Son kullanma tarihi bitmiş sucuklar, yeni yapılan sucukların içine atılarak yeniden imal ediliyor.
· Kelle ve paçalar traş bıçağı ile temizlenerek tüketime sunuluyor
· Tavuk kemikleri öğütülüp renklendirici katkı maddeleri ile salama katılıyor
· Salam ve sosis içerisinde hayvansal atıklar katılıyor
· Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor.
· Dökme baharatlar arasına kurutulmuş ot-sap karıştırılıyor.
· Helvanın içine beyaz susam yerine Sudan'dan ithal edilen ucuz siyah susam konuluyor.
· İyi çay, "2.5 yaprak" olarak tabir edilen çay filizinden elde ediliyor. Ancak sahtekarlar, körpe filiz yerine kart dalları da çaya karıştırıyorlar.
· Depoda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor. Küflü çay karaciğere zarar veriyor.
· Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu, kakao yağı yerine margarin kullanılıyor.
· Sucuk, sosis ve salam gibi gıdaların raf ömrünü uzatmak için gereğinden fazla nitrat katılıyor. Bu da böbreklere zarar veriyor.
· Balın içinden, zararlıları kovmak için kullanılan naftalin ve antibiyotik çıkıyor.
· Baklava ve kadayıfın içine fıstık yerine bezelye konuyor.
· Zeytin salamurasında gıda tuzu yerine sanayi tuzu, içme suyu yerine sanayi suyu kullanılıyor.
· Zeytin havuzlarına paslı demir atılarak zeytinler karartılıyor. Bu maddeler kansorejen etki oluşturuyor ve alzheimer hastalığını tetikliyor.
· Zeytini karartmak için tekstil boyası da kullanılıyor.
· Tereyağına margarin ve patates karıştırıyorlar.
· Bala hile amaçlı katkı maddesi olarak nişasta, şeker kamışı, akçaağaç, darı ve mahua bitkilerinin çiçekleri, şeker pekmezi, hidrol, parafin katılıyor, düşük nem içeren ballara su ekleniyor. Fazla çiçek bulunmayan yörelerde kovanların çevresine şeker ve şeker şurupları konarak arılar doğal olmayan yöntemlerle besleniyor.
· Şeker pancarı pekmezini üzüm pekmezi diye satıyorlar.
· Kaşar peynirine soya yağı ve margarin katılıyor.
· Reçelin içine az miktarda meyve, bol miktarda şeker şurubu konuluyor.
· Süt tozunun içine tebeşir tozu, pudra şekeri katılıyor.
· Şam fıstığına kurutulmuş bezelye karıştırılıyor.
Yapılan bir araştırmaya gore, ülkemizdeki 27 bin gıda sanayii işletmesinin 10 bini denetlenemiyor. Çünkü bunlardan sadece 17 bini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda siciline kayıtlı. Diğer bir handicap ise hileli gıda satanlar sadece para cezasıyla paçayı kurtarıyor.
Yasalar düzenlenip çok ağır cezalar getirilmedikçe bu işin sonunun gelmeyeceği çok açık. Sıkı denetimler de şart elbet.